VirusAlert.nl logo
  16 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Internetcriminaliteit groeit flink in Nederland
Rubriek:
Hackers en Incidenten
Datum:
24 juli 2007
Bron:
(c) 2007, VirusAlert
Bericht:

Volgens de overheidsdienst Govcert neemt de online criminaliteit gestaag toe in Nederland. Dit concludeert de overheidsdienst in zijn Trendrapport 2007 (pdf). Vooral phishing vormt een steeds ernstiger probleem.

Voornamelijk de golf van phishingmailtjes, richting rekeninghouders van ABN Amro eerder dit jaar, stemt de onderzoekers somber. De Govcert is van mening dat het hier om een 'doorbraak' ging, aangezien de criminelen in enkele gevallen met succes de inlogcodes van telebankierders te pakken kregen en rekeningen plunderden. In totaal hebben de Nederlandse banken zeker 75 maal aangifte gedaan van phishing. De Govcert probeert samen met de Nederlandse banken en het ministerie van Economische Zaken een phishing-aanval zo snel mogelijk de kop in te drukken. Daarbij wordt vooral geprobeerd om de webservers van de criminelen uit de lucht te halen.

Een ander probleem vormen de groeiende botnets, die de cybercriminelen als voornaamste vorm van infrastructuur gebruiken. Via gekaapte pc's wordt in toenemende mate malware verspreidt, waarbij volgens de Govcert zeker een kwart niet door virusscanners wordt herkend. Daarnaast signaleren de onderzoekers een toename van het gebruik van nog niet gedichte beveiligingsgaten in Microsoft Office.

De exacte financiële omvang van de cybercriminaliteit in Nederland kunnen de onderzoekers niet bepalen, maar op wereldwijd niveau zou het gaan om cijfers die 'te vergelijken zijn met die van de drugshandel.' In een reactie laat de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, Ank Bijleveld, weten dat 'het grote publiek nog onvoldoende bewust is van de gevaren van online criminaliteit.' Met de oprichting van de voorlichtingswebsite Waarschuwingsdienst.nl en het openen van een meldpunt voor identiteitsfraude wil de bewindsvrouw iets doen aan het probleem. Een Postbus 51-campagne wordt ook niet uitgesloten.


Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
Govcert
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
Er zijn nog geen reacties.

 Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS