VirusAlert.nl logo
  21 juli 2018 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Grootste gedeelte spam bestaat uit zes botnetwerken
Rubriek:
Fabrikanten
Datum:
11 maart 2008
Bron:
(c) 2008, VirusAlert
Bericht:

De computerbeveiligingsfirma Marshal Limited heeft een analyse gepubliceerd, waaruit blijkt dat meer dan 85% van alle spam uit slechts 6 botnetwerken worden verstuurd.

Botnetwerken bestaan uit gekaapte computers, zogenaamde zombies, die zonder medeweten van de gebruikers worden ingezet voor malafide doeleinden zoals het verzenden van grote hoeveelheden spam. Koploper is het netwerk "Srizbi". Dit netwerk is verantwoordelijk voor 39% van alle spam; een verdubbeling ten opzichte van de maand ervoor.

Het Srizbi botnetwerk is uiterst actief en zorgt via spam met links naar geïnfecteerde websites, voor een dagelijkse uitbreiding van het aantal zombies. Het aantal zombies dat in een netwerk is opgenomen zegt niet alles over de activiteit van een botnet. Het botnet Mega-D bijvoorbeeld omvat volgens Marshal ongeveer 35.000 zombie-pc’s en is verantwoordelijk voor 11 procent van alle spam. Het Storm-netwerk daarentegen veroorzaakt met ruim 85.000 zombies slechts 2% van alle spam. Marshal heeft verklaard dat er een groot verschil is waar te nemen in de hoeveelheid spam die per zombie via het Internet wordt verstuurd. Daarom is het bijna onmogelijk om een goede schatting van het aantal zombie-pc’s wereldwijd te maken.

Volgens Marshal zijn de Oost-Aziatische landen niet de grootste verspreider van spam, zoals vaak ten onrechte wordt verondersteld, maar de VS met 12%. In de telling op basis van continenten voert Europa de lijst aan, met op gepaste afstand Azië. Volgens Marshals analyse is het Storm-netwerk inmiddels behoorlijk uitgeschakeld. Een mogelijke reden hiervoor is de Malicious Software Removal Tool van Microsoft. Dit stukje gratis software van Microsoft herkent de cliënt van het Storm-netwerk en voorkomt dat de pc hierin wordt opgenomen. Aan de totale hoeveelheid spam verandert volgens Marshal weinig. De beheerders van de botnetwerken reageren met nieuwe versies van hun schadelijke software en vinden steeds andere manieren om pc’s in hun botnet op te nemen.Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
Heise Security
Advertentie:


 Reacties op dit bericht: