VirusAlert.nl logo
  24 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Oorzaak virusbesmettingen ligt nog altijd vaak bij de gebruiker
Rubriek:
Virussen
Datum:
5 februari 2009
Bron:
(c) 2009, VirusAlert
Bericht:

Computergebruikers lopen nog altijd het meeste risico op virusbesmettingen door patches niet te gebruiken en standaard computerinstellingen niet aan te passen. Door bekende kwetsbaarheden open te laten staan, krijgen kwaadwillenden onnodig vrij spel. De belangrijkste bedreiging in januari 2009 was dan ook INF/Autorun, ofwel toepassingen die de Autorun-functie van Windows misbruiken. Door deze functie simpelweg uit te schakelen en patches door te voeren, wordt een hoop leed voorkomen.

In de maandelijkse top tien van bedreigingen van het wereldwijde inventarisatienetwerk van ESET, ThreatSense.Net, staat INF/Autorun bovenaan, gevolgd door een andere oude bekende; Win32/PSW.Onlinegames. Deze bedreiging bestaat uit een familie van trojans die via keylogging en rootkit-aanvallen inloggegevens van online gamers achterhalen.

Nienke Ryan, product- en strategiemanager van SpicyLemon, distributeur van onder andere de ESET-beveiligingsproducten: Het gebruik van antimalware biedt de nodige bescherming, maar is niet waterdicht. Het persoonlijk gedrag van de gebruiker is nog altijd doorslaggevend. Helaas zijn veel mensen laks met het patchen van toepassingen. Door de laatste verbeteringen aan software en besturingssystemen zorgvuldig door te voeren, verklein je het risico aanzienlijk. Bovendien moeten standaardinstellingen zoals de Autorun-functie worden uitgeschakeld. De gemakkelijke functie is helaas ook voor kwaadwillenden erg eenvoudig te gebruiken. 

Conficker
In januari kwam de conficker-worm wereldwijd in het nieuws als zeer schadelijk. Ook deze bedreiging maakt gebruik van de Autorun-functie. Er werden cijfers genoemd van 10 tot 50 miljoen besmettingen. Uit de rapportages van ESET en SpicyLemon blijken deze cijfers aan de hoge kant, maar er werd wel degelijk schade aangericht. Een van de meeste inventieve conficker-verschijningen patcht zelf bepaalde kwetsbaarheden. Hierdoor is andere malware kansloos, maar heeft conficker zichzelf inmiddels in het systeem genesteld. Het is dus zaak om systemen eerst helemaal op te schonen om vervolgens de meest recente officiële patches toe te passen.

ESET stelt op zijn site een specifieke conficker cleaning-tool beschikbaar. hier hier voor deze tool

Reactie plaatsen, log dan hier in
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
reactie door smitskamp c.c. op 10 februari 2009 om 23:08.

Kunt u in digibeten-taal uitleggen hoe je "de autorun-functie van Windows uitschakelt en patches doorvoert"? Heel graag! Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS