VirusAlert.nl logo
  16 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Hyves-spammer krijgt 12.000 euro boete
Rubriek:
Hackers en Incidenten
Datum:
10 december 2009
Bron:
(c) 2009, VirusAlert
Bericht:

De OPTA heeft een privépersoon die 3,2 miljoen ongewenste "krabbels" via sociale netwerksite Hyves verspreidde, een boete van 12.000 euro opgelegd. In de berichten maakte de spammer reclame voor zijn website infamousgangsters.com waar, deels tegen betaling, een maffiaspel gespeeld kan worden. Het verzenden van elektronische berichten met commerciële doeleinden zonder toestemming van de ontvanger is in Nederland verboden. Uit het onderzoek van de OPTA bleek dat de krabbels vanuit automatisch aangemaakte Hyves-profielen werden verstuurd. Het is de eerste keer dat de OPTA een boete uitdeelt voor het versturen van spam via een sociale netwerksite.

"Social networks zijn potentieel spam-vrije communicatieplatformen omdat er vooral door vrienden onderling wordt gecommuniceerd. Die vertrouwde omgeving wordt bedreigd door spammers. We zijn dan ook erg blij dat dankzij deze uitspraak van OPTA spam voortaan hard aangepakt kan worden," aldus Raymond Spanjar, medeoprichter van Hyves. Volgens Chris Fonteijn, voorzitter van OPTA, moeten ook gebruikers van sociale netwerksites klachten over spam op spamklacht.nl melden.

Klachten
Ondanks de 3,2 miljoen spamkrabbels, ontving Hyves slechts 1.300 klachten van haar gebruikers. Daarop nam de sociale netwerksite contact op met de OPTA. Wegens het vermoeden van overtreding van het spamverbod bezocht OPTA het woonadres van de spammer. Op basis van het in beslag genomen materiaal en de verklaringen van de spammer, bleek dat hij via een computerprogramma anonieme gebruikersprofielen aanmaakte. Deze profielen verzonden vervolgens automatisch krabbels naar willekeurige Hyves-gebruikers. In de geplaatste krabbel werd verwezen naar een “vriend†uit het adresboek van het Hyvesprofiel van de ontvanger.

Boete
De spammer wordt verweten dat hij zonder voorafgaande toestemming van de ontvanger, zonder zijn werkelijke identiteit te vermelden en zonder een geldige afmeldmogelijkheid te bieden, elektronische berichten via Hyves aan consumenten heeft verstuurd. De spam werd in een periode van 14 dagen gestuurd en was niet succesvol, want volgens de OPTA heeft de spammer er "geen aantoonbaar substantieel financieel voordeel mee behaald". Daarom kreeg hij in totaal voor 12.000 euro aan boetes opgelegd. De spammer kan hiertegen bezwaar maken.


met dank aan Security.nl

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
De leukste bedrijfsuitjes vindt u bij H2O events.nl
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
Er zijn nog geen reacties.

 Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS