VirusAlert.nl logo
  16 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Experts waarschuwen voor slordigheden bij het wissen van data
Rubriek:
Fabrikanten
Datum:
27 april 2010
Bron:
(c) 2010, VirusAlert
Bericht:

Met het hergebruik van harde schijven is uiteraard niets mis. Wel zouden bedrijven en organisaties die hun harde schijven (via internet) verkopen er goed op moeten letten dat daarmee geen gevoelige informatie in verkeerde handen komt. Zo werden er onlangs van een gezondheidsorganisatie tal van patiëntgegevens, foto’s van ongevallen en
brieven van advocaten van een ziekenhuis gevonden.

Op een andere harde schijf werden documenten aangetroffen over de aanvraag van verblijfsvergunningen voor asielzoekers en alle correspondentie hierover. Medio april werd bekend dat zeer vertrouwelijke gegevens over gedetineerden in het Arnhemse huis van bewaring als 'huisvuil' op straat terecht was gekomen.

Slachtoffer van misvattingen
Hoe onzorgvuldige sommige organisaties met vertrouwelijke gegevens omgaan, kwam onlangs weer aan het licht toen Attingo, specialist op het gebied van datarecovery, op Ebay een aantal reserveschijven kocht. “Veel bedrijven worden het slachtoffer van de misvatting dat een harde schijf na het formatteren of het overschrijven van gegevens geen informatie meer bevat. Een misvatting.

Deze gegevens zijn zelfs door een hobbytechneut op relatief
eenvoudige wijze terug te halenâ€, zegt Robbert Brans, directeur bij Attingo
in Nederland. Zelfs met de meeste commerciële software voor het wissen van data blijkt dat men meer belooft dan waargemaakt wordt.

"Er zal zeker sprake zijn van afpersing."
Brans sluit niet uit dat een kleine criminele scène voor ‘zakelijke
doeleinden’ harde schijven opkoopt in de hoop daarop gevoelige informatie te vinden waarmee bedrijven gechanteerd kunnen worden. "Er zal zeker sprake zijn van afpersing."

De vraag is natuurlijk wat je moet doen om te zorgen dat een harde schijf
echt gewist is. De poging om datadragers te vernietigen met een hamer is net zo nutteloos als er overheen rijden met een auto of hem in het water of in de oven leggen. Specialisten zoals die van Attingo zijn ook dan nog steeds in staat de opgeslagen gegevens uit te lezen.

Om te bemoeilijken dat data van een verkochte of gestolen harde schijf toch nog gelezen kan worden, is versleutelen een goede manier. Bedrijven die zeker willen zijn dat hun gegevens niet op straat komen te liggen, zouden er goed aan doen te zorgen dat de harddisk niet buiten het pand kan komen. Een andere mogelijkheid is om de data te laten wissen door een daartoe kundig en gespecialiseerd bedrijf die na het wissen een certificering afgeven. “Er kan ook gekozen voor het gebruiken van speciale apparatuur waarmee de schijf eerst wordt gedemagnetiseerd, daarna verhit, om vervolgens in een shredder fijn gemaald te wordenâ€, aldus Brans.

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
h2o events voor de leukste bedrijfsuitjes
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
reactie door van der Horst A.P. op 28 april 2010 om 21:40.

Ik boor met een metaalboor een aantal gaten door mijn afgedankte harde schijven en gooi ze in de kliko. Dat lijkt mij afdoende. Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS