VirusAlert.nl logo
  23 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
WK Qatar onderwerp van internetfraude
Rubriek:
Virussen
Datum:
8 februari 2011
Bron:
(c) 2011, VirusAlert
Bericht:

In 2010 stelde Symantec al vast dat het WK voetbal in Zuid-Afrika, met haar enthousiast miljoenenpubliek, misbruikt werd door cybercriminelen om 419-scams en malware naar nietsvermoedende slachtoffers te sturen om hen op te lichten of malware op hun PC te installeren.

In december 2010 blokkeerde Symantec twee scams met betrekking tot het FIFA WK voetbal van 2014 in Brazilië. Deze scams hadden als bericht dat de ontvanger de lotto had gewonnen die aan dit sportevenement verbonden is. Het is opmerkelijk dat een specifieke internetfraude zo lang voor een evenement opduikt.

Bovendien wordt nu ook het WK van 2022 in Qatar reeds gebruikt voor zogenaamde 419 scams, en dat is zeer ongewoon. Het schijnt cybercriminelen niet uit te maken dat het toernooi nog meer dan 10 jaar van ons verwijderd is en er voordien nog WK’s in Brazilië en Rusland plaatsvinden.

Een veelgebruikte techniek bij 419 scams bestaat erin om in de e-mail correcte informatie te verwerken en tegelijk de ontvangers aan te sporen om een attachment te openen die hun PC of netwerk op één of andere manier in gevaar brengt. In het verleden misbruikten spammers bijvoorbeeld de tragische gebeurtenissen in Haïti en Chili om donaties te storten op een vals rekeningnummer. Alle deze donaties verdwenen natuurlijk ergens op een rekening van spammers en hielpen geenszins de slachtoffers van de aardbevingen.

De valse boodschap die zopas werd onderschept ziet er uiteraard heel normaal uit. De e-mail bevat weinig inhoud en spoort tegelijk de ontvangers aan om het attachment te openen.

De bijgevoegde PDF werd gecreëerd in het veelgebruikte open source office suite en vermeldt dat de ontvanger £1.5m (ongeveer € 1,8 miljoen) heeft gewonnen. Het document heeft het logo van het toernooi als watermerk en bevat een foto van FIFA-Voorzitter Sepp Blatter samen met de Voorzitter van de Qatarese Voetbalbond Sheikh Hamad bin Khalifa bin Ahmed al-Thani.

et als veel 419-scams of geavanceerde fraude scams, spoort de boodschap de ontvanger van de email aan om het referentienummer in de mail door te bellen of door te mailen. Hierdoor kan de oproep door de cybercriminelen in het buitenland worden getraceerd.

Ondanks het feit dat dit soort mails, zoals de meeste 419-scams of fraude scams, in kleine hoeveelheden wordt uitgestuurd bestaan er vele variaties die enorme overlast bezorgen. De email in dit voorbeeld werd echter onderschept en automatisch geblokkeerd bij verschillende ontvangers.
Het zal interessant zijn te zien hoe 419-scams en geavanceerde fraude scams zich verder zullen ontwikkelen rond grootse mega-events.

Symantec.comReactie plaatsen, log dan hier in
Link:
H2Oevents, voor een afwisselend en gezellig bedrijfuitje.
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
Er zijn nog geen reacties.

 Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS