VirusAlert.nl logo
  23 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
KUN/NWO: keurmerk voor veilige software.
Rubriek:
Software
Datum:
10 juni 2002
Bron:
(c) 2002, VirusAlert
Bericht:

NWO investeert samen met de Katholieke Universiteit Nijmegen bijna 1,8 miljoen euro in een PIONIER-onderzoek naar de veiligheid en correctheid van computerprogramma's. Prof. dr. Bart Jacobs zal met zijn groep technieken ontwikkelen voor het certificeren van software in veiligheidsgevoelige toepassingen zoals chipkaarten.

De Nijmeegse onderzoekers gaan hulpmiddelen ontwikkelen om de veiligheid en correctheid van computerprogramma's vast te stellen. De hulpmiddelen zijn speciale logische 'calculators' die programma's systematisch doorzoeken. Uiteindelijk moet het mogelijk worden om programma's te certificeren net als andere artikelen. Certificering moet bijdragen aan het vertrouwen van burgers om nieuwe digitale technieken daadwerkelijk te gebruiken.

Het onderzoek bestudeert correctheid en veiligheid. Een programma heet correct wanneer het geen fouten bevat en doet wat het moet doen onder normale omstandigheden. Computerprogramma's, zoals tekstverwerkers of spelletjes, lopen zo nu en dan vast. Dit is vaak het gevolg van een programmeerfout. Meestal leiden dit soort fouten alleen tot ergernis. Maar in bepaalde kritische toepassingen, zoals in vliegtuigen, kunnen de gevolgen dramatisch zijn.

Een programma is veilig wanneer onbevoegden het niet moedwillig kunnen saboteren. Cruciaal hiervoor is de vraag: wie mag wat doen? Dit leidt tot deelvragen als: hoe bepaal je wie je voor je hebt, en hoe zorg je dat diegene alleen maar toegestane dingen doet?

Computerbeveiliging is van groot belang in onze moderne samenleving waarin computers op velerlei manieren onderling verbonden zijn en allerlei processen besturen. Veiligheid van computerprogramma's is nodig voor ons elektronisch betalingsverkeer en voor de privacy van communicatie via internet. Dit belang zal alleen nog maar toenemen wanneer mensen elektronisch gaan stemmen of elektronisch een handtekening kunnen zetten

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
Website: NWO
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
Er zijn nog geen reacties.

 Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS