VirusAlert.nl logo
  21 maart 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Zeelandnet stopt e-mailgebruik van Yaha-verzenders.
Rubriek:
Virussen
Datum:
25 juni 2002
Bron:
(c) 2002, ANP
Bericht:

Internetprovider ZeelandNet in Kamperland heeft dinsdag het uitgaande e-mail verkeer van ruim drieduizend abonnees geblokkeerd. Op die manier wil de provider de verspreiding van het volgens haar ,,uiterst gevaarlijke'' Yaha-virus voorkomen.

Die zogeheten mass-mailer internetwormen Yaha.E en Yaha.F verspreiden zich volgens directeur J. Bakker momenteel razendsnel door Nederland en West-Europa. Het verraderlijke is, dat gebruikers niet merken dat de wormen zich in hun pc hebben genesteld, van waaruit ze zichzelf doorsturen naar alle adressen die in bestanden voorkomen.

Zonder ingrijpen leidt dat volgens Bakker tot zoveel oneigenlijk internetverkeer dat het hele systeem 'plat' kan gaan. ZeelandNet scant sinds dinsdag 13.00 uur het uitgaande e-mail verkeer van alle 70.000 abonnees. Internetgebruikers die afgesloten worden, kunnen de blokkade via hun persoonlijke informatiepagina weer opheffen. Zogauw weer virussen worden ontdekt, gaat de uitgaande mail opnieuw op slot, aldus Bakker.

Besmette abonnees krijgen bericht van het hoe en waarom van de blokkade, en tevens instructies over de wijze hoe de besmetting moet worden aangepakt. ZeelandNet heeft nooit eerder tot een drastische maatregel als blokkades besloten.

Bakker kan zich voorstellen dat een verband wordt gelegd met het aanbod van zijn onderneming sinds enkele weken voor een anti-virusprogramma. Dat is volgens hem puur toeval. ,,Ook onder providers onderling wordt momenteel gezegd: wanneer jij niets doet om verspreiding van dit virus te voorkomen word je geblokkeerd

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
Lees hier alles over het Yaha-virus en hoe te verwijderen.
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
reactie door Berloth, F op 26 juni 2002 om 09:40.

Ik vind dat het de providers, chello, zeelandnet, freeler,wanadoo enz. enz. moeten zijn die verantwoordelijk zijn voor het tegenhouden van virussen. Ik heb nu al verschillende keren met een vervelende virus te maken gehad, ondanks gebruik van Norton. Het geeft een hoop problemen en levert een heleboel boze e-mails op. Het enige wat je kan doen is je virus checker up-to-date houden en bijvoorbeeld je adresboek leegmaken. Maar nogmaals ik vind het een taak van de providers om dit soort dingen tegen te houden.

Frank Berlothreactie door P.J.M. Michielsen op 26 juni 2002 om 11:38.

Frank,

Ik ben het niet met je eens. Het is je eigen verantwoordelijkheid om je computer te beveiligen. Nederlanders zijn al zo slordig wat dat betreft. Door de verantwoordelijkheid bij de providers te leggen wordt internettend nederland helemaal laks. Tevens creeer je een schijnzekerheid; zoiets als: "ik hoef geen virusscanner te installeren want mijn provider zorgt wel voor een goede beveiliging". NEEM DUS JE EIGEN VERAMTWOORDELIJKHEID!!

Het is niet zo dat ik dit standpunt zelf heb geformuleerd maar werd me aangedragen door een item over het Yaha-virus in het radioprogramma Radio-OnLine (tros, radio1, dinsdagavond 20:00 uur).

Peet Michielsen

reactie door Cindy op 26 juni 2002 om 12:04.

Verantwoordelijk zijn de providers niet maar de providers kunnen wel eraan meewerken voor een veilig internet!
Dat bieden ze je toch ook aan in reclames,een veilig internet!
Ik vind het zelf een hele goede uitkomst dat de provider zeelandnet ook de uitgaande emails van zijn clieenten scand, daar zouden meer providers een voorbeeld aan kunnen nemen!


Cindy


reactie door Cindy op 26 juni 2002 om 12:06.

Verantwoordelijk zijn de providers niet maar de providers kunnen wel eraan meewerken voor een veilig internet!
Dat bieden ze je toch ook aan in reclames,een veilig internet!
Ik vind het zelf een hele goede uitkomst dat de provider zeelandnet ook de uitgaande emails van zijn clieenten scand, daar zouden meer providers een voorbeeld aan kunnen nemen!


Cindy


reactie door Sluijter, D.H.W.J. op 26 juni 2002 om 13:04.

Sommige Providers (o.a. Planet Internet) biedt virusscannen van je e-mail aan in dit geval voor 2€. Ik vind dat dit standaard zou moeten gebeuren bij providers. Als virussen bij de provider gestopt worden zou dit het bedrijfsleven miljoenen guldens schade voorkomen. Misschien iets voor de overheid om over na te denken...

Duncan Sluijter.

reactie door Sluijter, D.H.W.J. op 26 juni 2002 om 13:05.

P.S. Natuurlijk scheelt het ook heel veel ellende voor mensen thuis. Die niet allemaal verstand hebben van het herinstalleren van een pc na een destructief virus.

reactie door Jorrit op 26 juni 2002 om 13:25.

De genoemde scan van Zeelandnet maar ook Symantec is nooit voldoende. Wist je dat een gemiddeld AV-pakket 3% van de bekende virussen, dus waar je updates voor hebt geinstalleerd, doorlaat?
Daarom kan zo`n systeem ook alleen beter zijn als de mail minimaal door meerdere AV wordt gescand. Een aardig voorbeeld hiervan is Messagelabs.com.

Als je dus je mail laat scannen door ZeelandNet of Planet: vertrouw er niet 100% op! En installeer dus ook op je pc nog een scanner.


reactie door Martin Meyerink op 26 juni 2002 om 13:53.

Je kunt nergens 100% op vertrouwen. Je bent zelf verantwoordelijk voor welk mailprogramma je kiest, hoe je deze instelt, en wat je met de binnenkomende mail doet. Als je een beetje goed oplet, heb je eigenlijk helemaal geen virusscanner nodig (Ik heb zelf thuis ook geen virusscanner op mijn PC staan).

reactie door Cindy op 26 juni 2002 om 14:52.

Nou daar ben je lekker mee als je geen virrusscanner gebruikt , er zal maar vanuit je kenissen kring iemand geinfercteerd zijn en het niet weten en emails gewoon sturen dus heb je zonder virusscan ook niet in d egaten mijn remedi luid:
BETER IETS DAN NIETS!!!!

reactie door op 26 juni 2002 om 15:32.

Mijn mening en ik denk dat meer mensen deze mening toebedeelt zijn is dat iedereen toch de eindverantwoording over z'n eigen PC heeft. Hier hoort dus ook de beveiliging. Het is niet moeilijk om een virusscanner en een firewall te installeren. De meeste hebben een typische installatie wat voor de gewone gebruiker, zoals ik er zelf een ben, dan ook eenvoudig te volgen is. Duur hoeft het ook niet te zijn, want op internet worden genoeg gratis virusscanners en firewalls aangeboden. kijk maar bij wintips.nl

reactie door Bartels, NC op 26 juni 2002 om 16:35.

Op zich vind ik het prima dat een ISP ingrijpt, als de overlast door een gebruiker ontstaat. Maar dan niet als vangnet, zodat de gebruiker laks wordt in de zin van 'oh, de ISP lost het wel op', maar dan zie ik meer in de vorm zoals Xs4all dat doet: De gebruiker de toegang tot internet ontzeggen totdat die z'n computer van virussen ontdaan heeft. Het blijft dan de verantwoordelijkheid van de gebruiker en de ISP beperkt de overlast voor anderen...


reactie door J.W.M. van der Velde op 27 juni 2002 om 08:10.

Ik ben van mening dat eenieder zelf ook verantwoordelijk is voor het stoppen van rondzwervende virussen. Veel mensen hebben een virusscanner geinstalleerd die oud is en ze weten niet dat er wekelijks, zoniet dagelijks updates beschikbaar zijn. De gedacht de gaat is, "ik heb een virusscanner en dan is het toch goed?". Ik ben van mening dat mensen beter op de hoogte gebracht moeten worden over virusscanners en hun werking. Ook al ontkomt men niet altijd aan een virus, of raakt men deze niet kwijt het is belangrijk om de virusdefinities te updaten en in samenwerking met de providers zou het allemaal sneller opgeruimd kunnen zijn. Veel mensen sturen veel berichten gewoon door, als je de hoeveelheid e-mailadressen soms in een e-mailbericht ziet dan denk ik bij mezelf, het kan toch ook niet anders dan dat het fout gaat. Ik kopieer tekssten vaker en stuur ze dan door. Tot slot vind ik het eengoed initiatief van Zeeland net om ook de mail te scannen.


reactie door j. foxie op 27 juni 2002 om 18:48.

nah het lijkt mij dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor de troep die ze de rondte in sturen, al dan niet gewild.
Ow jah klein tipje: ik las ergens dat als je je eerste adres in je adressenlijst een onvolledig email adres zet, de mailvirussen daar blijven hangen en dus niet je hele adressenlijst verassen met ook zo'n leuk meeltje.
ow jah en updaten he, ook al heb je een telefoonverbinding. macafee en norton komen bijna elke dag met nieuwe virusdefs.


reactie door j. foxie op 27 juni 2002 om 18:52.

iaw dus blue_valve@ zoiets als eerste adres dus.
laat ook altijd een goede scanner op de achtergrond meedraaien, ook al vreet dat geheugen.
En kijk gewoon een beetje uit, niet alles maar ruchsichtlos naar binnen halen, kijk eens wat verder dan de bestandsnaam en kijk ook naar de extensie(s)
tot nu toe ben ik ondanks risicovol gebruik bijna altijd virusvrij gebleven door norton op de achtergrond te laten draaien elke dag te updaten en gewoon bij het opstarten door een ander progje ook een scan te laten draaien; kost idd meer tijd, maar dat kost kijken voor je oversteekt ook :p

reactie door van der Hulst E op 29 juni 2002 om 21:27.

1 Virussen zijn je eigen verantwoordelijkheid
2 Virusscanner is eigenlijk niet nodig als mensen eens zouden opletten wat ze binnen krijgen
3 Stop nu eens met het gebruik van het lekke outlookexpress

Ikzelf zit nu al zo'n 10 jaar op internet en ik heb nog nooit een virusscanner gebruikt, en ik heb nog nooit last gehad van een virus. Ik heb ze wel binnengekregen maar altijd gelijk weg gegooid.
Een klein beetje opletten (echt we praten over een paar verdachte extensies) en het hoeft op die manier geen probleem te zijn.

Maarja je moet het zelf weten een virusscanner kun je altijd mee laten draaien al kan het hier en daar een conflictje opleveren met andere programmaas en het belast je computer een beetje.

groetjes Edwin

reactie door Martin Meyerink op 30 juni 2002 om 01:51.

Dit vind ik een hele leuke, van j. foxie: "kost idd meer tijd, maar dat kost kijken voor je oversteekt ook". Maar eigenlijk moet je net als bij oversteken ZELF kijken naar wat je opent, en het niet aan een virusscanner overlaten.
Ik ben het dus helemaal met Edwin van der Hulst eens.
Ik heb dus ook geen virusscanner op mijn PC, is gewoon helemaal niet nodig, en alleen maar irritant als die op de achtergrond meedraait.
Ik heb toch ook geen zijwieltjes aan mijn fiets, da's meer voor mensen (bv. kleine kinderen) die het fietsen nog moeten leren. Over kinderen gesproken, ik kan me voorstellen dat als je kinderen hebt, dat je dan voor de zekerheid een virusscanner installeert, dan is het ook zo gek nog niet, als je onwetende kinderen hebt, die in hun impulsiviteit allerlei attachments openen...

reactie door Oostendorp JJM op 30 juni 2002 om 13:42.

Als reactie op Martin Meyerink:
Uiteraard kun je door oplettendheid de meeste virussen voorkomen, alleen zijn en zullen er in de toekomst ongetwijfeld (meer) virussen zijn die zichzelf weten te activeren via wat voor fout in de
mailsoftware dan ook. En wat te zeggen van virussen die zich in echte/waardevolle documenten
nestelen: Word documenten, afbeeldingen, internet pagina's of muziek bestanden?

Conclusie: zonder scanner MET oplettendheid is veel te voorkomen, maar zeker NIET ALLES.

Mvg, Jeroen Oostendorp (webmaster VirusAlert.nl)

reactie door - op 1 juli 2002 om 00:27.

Virussen maken altijd misbruik van de mogelijkheid dat bepaalde dingen AUTOMATISCH kunnen worden uitgevoerd.
Het is daarom ook niet handig om Outlook Express te gebruiken.
In MS-Word kun je het gebruik van macro's uitschakelen.
En daarmee dus ook alle macrovirussen.
Een afbeelding kan door een virus aangetast worden, maar een besmette afbeelding kan uit zichzelf helemaal NIKS doen. Hetzelfde geldt voor muziekbestanden.
Ook kunnen internetpagina's uit zichzelf helemaal geen virus verspreiden en activeren.
Dus als je goed oplet, en weet wat je doet, heb je echt geen virusscanner nodig.


reactie door Martin Meyerink op 1 juli 2002 om 00:28.

Bovenstaand berichtje was dus van mij...

reactie door ratman op 2 juli 2002 om 14:27.

Ik vind dat een provider er alles aan moet doen om een abonnee te beschermen tegen wormen en virussen.Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid ook bij de gebruiker van een pc echter,niet iedereen heeft verstand van een pc.Het valt mij op dat ik reacties zie op deze site waaruit ik kan opmaken dat mensen niet eens een virusscanner hebben!Eigenlijk zou het zo dus moeten zijn dat zoiets standaard in je besturingssysteem zit.Helaas dat Microsoft nog steeds een dikke vinger in de pap heeft betreft besturingssystemen.Een firewall of virusscanner van Microsoft zou ik in elk geval nooit vertrouwen.Ik zelf sta in mijn eigen adresboek onder 0000000 wat de meeste mensen doen denk ik.Zo kan ik al snel zien of ik besmet ben en kan ik snel mijn contacten waarschuwen.Verder betreft hackers mijdt Kazaa en grokster het is vol met spyware en andere troep.Voor een hacker is dat zoiets alsof je hem een mailtje stuurt met daarbij Please Hack Me!!!Ook je computer vergrendelen met een password helpt erg goed.Een beetje internetter weet al snel een gratis firewall te vinden en een virusscanner.Vooral het updaten is erg belangrijk.Ook online scannen bij b.v. www.symantec.nl is een goeie optie.

Jeroen

reactie door Charles Engelen op 6 juli 2002 om 17:10.

Als je ook kinderen achter je PC hebt is het helemaal niet meer te houden: en KAZAA, en MSN, en en en. Langs elke weg krijg je beesten binnen, ze herkennen het niet en tegen de tijd dat je erachter bent is alles al kaduuk. VOBIS heeft m'n PC al drie ge-preload .... zonde van het geld!

reactie door Martin op 9 juli 2002 om 20:10.

Als een provider je kan beschermen tegen een virus is dat natuurlijk beter.

De reactie die je zoal leest dat je het zelf allemaal in de hand hebt is naar mijn idee niet meer helemaal terecht. Misschien in het verleden wel, maar als je hebt gezien hoe verraderlijk de verschijningen van Klez waren, en nu van Yaha, dan zou je je mening toch wel bij moeten stellen. Je moet ondanks je scanner nog steeds voorzichtig zijn, zelfs met een nieuwe virusdatabase kan een besmetting hier toch nog rustig tussendoor komen.
Blind varen op je scanner is niet meer mogelijk. Degenen die dit beweren zouden eens wat virusrijke mailtjes moeten verwerken op een test PC. Goede kans dat er verscheidene domweg niet worden herkend.
McAfee is wat dat betreft nog wat lekker dan Norton.
Eigenlijk moet je alle bijlagen tegenwoordig wantrouwen, zelfs van bekende afzenders. Je moet je er zeker in verdiepen, en eigenlijk minimaal 2x per maand je virusdatabase vernieuwen, liever nog vaker.

Een webbased mail provider als Yahoo(.com) heeft een prima service, waar je erg duidelijk een waarschuwing krijgt voor elke attachment, en direct online scannen met de meest recente Norton scanner van Yahoo.
Als je kinderen hebt die ook je PC gebruiken is misschien een actuele versie van Norton aan te raden, die direct de huidige gangbare virussen isoleert.

Zelf ontvang ik dagelijks virussen, en ben zeker onder de indruk van het Yahaa virus. Dit soort virussen gaat het email verkeer vast nog op zijn kop zetten.
Yahaa laat nog duidelijk merken aanwezig te zijn op een besmette computer, maar de volgende release van dit soort virus niet, en dan is absoluut het hek van de dam. Het is namelijk vrijwel niet meer na te gaan, wie de handel besmet.
Bijkomend voordeel: de providers worden dan wel verplicht zelf actie te ondernemen, uit eigenbelang om het dataverkeer hierdoor niet de spuigaten uit te laten lopen.


reactie door Bob op 27 september 2002 om 11:28.

Ja, gedeeltlelijk mee eens. Ik ben ook al besmet, en samen met mij al de hele school ! Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS