VirusAlert.nl logo
  24 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Worldcom vraagt uitstel van betaling aan.
Rubriek:
Fabrikanten
Datum:
22 juli 2002
Bron:
(c) 2002, Automatiseringsgids
Bericht:

Worldcom heeft gisteravond uitstel van betaling aangevraagd. Onder de bescherming die Chapter 11 van de Amerikaanse faillissementswetging biedt, kan de telecomonderneming nu nog 31 dagen doordraaien.

Het bedrijf, dat ongeveer de helft van al het internetverkeer in de wereld afwikkelt, heeft een schuld van meer dan 40 miljard dollar. Om de rente op die schuld te kunnen betalen moest twee maanden geleden al worden geleend. Na het bekend worden van gesjoemel met de boekhouding, lukte het niet meer verder bij te lenen.

Worldcom is onder meer eigenaar van Amerika's grootse telefoonmaatschappij MCI en bedient meer dan 20 miljoen particuliere klanten en vele duizenden zakelijke afnemers. De bezittingen van Worldcom vertegenwoordigen formeel een balanswaarde van 107 miljard dollar, maar analisten schatten de feitelijke waarde op hooguit 15 miljard dollar. Een daadwerkelijk failissement lijkt dan ook haast onvermijdelijk.

De komen weken zal het bedrijf op zoek moeten naar bedrijfsonderdelen die verkoopbaar zijn. Als dat niet of in onvoldoende mate lukt, is de kans groot dat schuldeisers aansturen op ontmanteling van de onderneming en verkoop van bezittingen (voornamelijk netwerkvoorzieningen). J.P.Morgan voert met een aanspraak van ruim 17 miljard dollar de lijst van schuldeisers aan, maar ook Deutsche Bank en ABN Amro zullen naar verluidt forse bedragen terugeisen. Eerst als deze schuldeisers hun belangen hebben veiliggesteld, komen de houders van obligaties aan bod. Dat zijn voornamelijk pensioenmaatschappijen. Aandeelhouders zullen in geval van een faillissement vrijwel zeker niets van hun investering terugzien.

Ook debiteuren van Worldcom zullen in geval van een failissement met de schuldeisers te maken krijgen. Eén van hen is de voormalige bestuursvoorzitter van Worldcom Bernard Ebbers, die van zijn eigen bedrijf ruim 400 miljoen dollar leende om een lap grond te kopen. Doordat zijn aandelen Worldcom inmiddels grotendeels waardeloos zijn, kan een claim van schuldeisers van Worldcom 'Cowboy Bernie' aardig in de problemen brengen en lijkt het niet uitgesloten dat hij een persoonlijk beroep op bescherming op grond van de faillissementswet (chapter 7 in het geval van particulieren) moet doen.

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
Artikel op Automatiseringsgids.nl
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
Er zijn nog geen reacties.

 Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS