VirusAlert.nl logo
  17 juli 2018 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Outlook heeft de toegang geblokkeerd tot de volgende ….
Rubriek:
Beveiligingssoftware
Datum:
20 november 2002
Bron:
(c) 2002, VirusAlert
Bericht:

Komt u deze melding bekend voor? Dan bent u waarschijnlijk, naar idee van Microsoft, een domme gebruiker. Microsoft heeft al geruime tijd patches voor Outlook (express) beschikbaar die werkelijk te gek voor woorden zijn.

Als gebruiker van e-mail en internet zou je denken met e-mailsoftware in staat te zijn om bestanden te versturen via e-mail. Met microsoft zit dit er niet meer in.

De software-gigant maakt het mensen onmogelijk om nuttige bagage mee te sturen via e-mail. Het is alsof je een bedrijfswagen koopt en de dealer vervolgens de complete laadbak afsluit zodat je er niks mee kan vervoeren?!

De redenatie van Microsoft is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen, alleen is de oplossing ervoor werkelijk ridicuul. Microsoft wil iets doen tegen de gemakkelijke verspreiding van mass-mailer virussen! En in plaats van mensen te attenderen op mogelijke gevaren en oplossingen blokkeren ze het een en ander.

Microsoft heeft in outlook een lijst ingebouwd van mogelijke bestand-extensies die gevaarlijk kunnen zijn. Dit fundeert op tal van (gedateerde) virussen die zich bijvoorbeeld als .exe of .bat verpakken.
Zou een gebruiker deze bestanden starten dan installeert het virus zich. Door een volledige blokkade van deze bestanden kan geen enkel dergelijk bestand meer worden geopend, en dus ook geen virussen, zo lijkt de gedachte van Microsoft.

Nu vind ik het geen probleem als Microsoft deze “beveiliging†als optie zou inbouwen. Iedere klant kan dan zelf bepalen wat en wanneer iets geblokkeerd moet worden. Maar dat is dus niet mogelijk. Extensies vallend onder categorie 1 worden sowieso geblokkeerd. Onder deze categorie vallen toch redelijk normale berichthandelingen als het verzenden van; internet-snelkoppelingen, ms-dos koppelingen, schermbeveiligingen maar zelfs pdf documenten worden geregeld geblokkeerd.

En haalt het uiteindelijk wel het doel?
Nee, er zijn nu al virussen bekend die zich verpakken als een .zip (compressie) bestand.
Deze worden, vooralsnog, niet geblokkeerd en dus kan een virusschrijver alsnog op deze manier bestanden binnenbrengen.

Microsoft`s doel is dan wellicht niet eens verkeerd. De oplossing is te gek voor woorden.
Ik roep Microsoft op om juist meer energie te stoppen in het ontwikkelen van veiligere software. Ieder virus maakt na infectie gebruik van de mogelijkheid om zich door te sturen via outlook, blokkeer die mogelijkheid!

Laten we gebruikers leren wat de gevaren zijn, wat de oplossingen qua antivirussoftware en instellingen kunnen betekenen en laten we bovenal altijd de keuze over aan de gebruiker.
Want laten we de kracht van e-mail niet nu al over boord gooien!

tip
Op het moment van schrijven heeft Zdnet hier ook een artikel aan besteed. ZDnet.nl legt eenvoudig uit hoe u via aanpassingen in de registry deze blokkade kan opheffen. Zie link hieronder.

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
Zdnet: bijlage-beveiliging omzeilen!
Advertentie:


 Reacties op dit bericht: