VirusAlert.nl logo
  16 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Outlook heeft de toegang geblokkeerd tot de volgende ….
Rubriek:
Beveiligingssoftware
Datum:
20 november 2002
Bron:
(c) 2002, VirusAlert
Bericht:

Komt u deze melding bekend voor? Dan bent u waarschijnlijk, naar idee van Microsoft, een domme gebruiker. Microsoft heeft al geruime tijd patches voor Outlook (express) beschikbaar die werkelijk te gek voor woorden zijn.

Als gebruiker van e-mail en internet zou je denken met e-mailsoftware in staat te zijn om bestanden te versturen via e-mail. Met microsoft zit dit er niet meer in.

De software-gigant maakt het mensen onmogelijk om nuttige bagage mee te sturen via e-mail. Het is alsof je een bedrijfswagen koopt en de dealer vervolgens de complete laadbak afsluit zodat je er niks mee kan vervoeren?!

De redenatie van Microsoft is natuurlijk niet zomaar uit de lucht komen vallen, alleen is de oplossing ervoor werkelijk ridicuul. Microsoft wil iets doen tegen de gemakkelijke verspreiding van mass-mailer virussen! En in plaats van mensen te attenderen op mogelijke gevaren en oplossingen blokkeren ze het een en ander.

Microsoft heeft in outlook een lijst ingebouwd van mogelijke bestand-extensies die gevaarlijk kunnen zijn. Dit fundeert op tal van (gedateerde) virussen die zich bijvoorbeeld als .exe of .bat verpakken.
Zou een gebruiker deze bestanden starten dan installeert het virus zich. Door een volledige blokkade van deze bestanden kan geen enkel dergelijk bestand meer worden geopend, en dus ook geen virussen, zo lijkt de gedachte van Microsoft.

Nu vind ik het geen probleem als Microsoft deze “beveiliging†als optie zou inbouwen. Iedere klant kan dan zelf bepalen wat en wanneer iets geblokkeerd moet worden. Maar dat is dus niet mogelijk. Extensies vallend onder categorie 1 worden sowieso geblokkeerd. Onder deze categorie vallen toch redelijk normale berichthandelingen als het verzenden van; internet-snelkoppelingen, ms-dos koppelingen, schermbeveiligingen maar zelfs pdf documenten worden geregeld geblokkeerd.

En haalt het uiteindelijk wel het doel?
Nee, er zijn nu al virussen bekend die zich verpakken als een .zip (compressie) bestand.
Deze worden, vooralsnog, niet geblokkeerd en dus kan een virusschrijver alsnog op deze manier bestanden binnenbrengen.

Microsoft`s doel is dan wellicht niet eens verkeerd. De oplossing is te gek voor woorden.
Ik roep Microsoft op om juist meer energie te stoppen in het ontwikkelen van veiligere software. Ieder virus maakt na infectie gebruik van de mogelijkheid om zich door te sturen via outlook, blokkeer die mogelijkheid!

Laten we gebruikers leren wat de gevaren zijn, wat de oplossingen qua antivirussoftware en instellingen kunnen betekenen en laten we bovenal altijd de keuze over aan de gebruiker.
Want laten we de kracht van e-mail niet nu al over boord gooien!

tip
Op het moment van schrijven heeft Zdnet hier ook een artikel aan besteed. ZDnet.nl legt eenvoudig uit hoe u via aanpassingen in de registry deze blokkade kan opheffen. Zie link hieronder.

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
Zdnet: bijlage-beveiliging omzeilen!
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
reactie door Leerentveld G op 20 november 2002 om 16:39.

Wat is de volgende redenatie van Microsoft? Geen internet = geen virussen, dus altijd veilig?

Gebruik zelf geen Outlook vanwege de snelheid en de grootte van mee te verzenden files. Zit lekker bij Incredimail want die is echt Incredible.


reactie door G. Borg op 20 november 2002 om 19:07.

Het betreft alleen Outlook 2002 meegeleverd met Office XP.
Outlook Express 6, onderdeel van Internet Explorer 6 (SP1) heeft hier totaal geen last van.
Overigens is Outlook Express beter geschikt voor Internet aangezien niet alleen het SMTP-protocol (internet mail) maar ook het NNTP-protocol (newsgroups) wordt onder ondersteund.

De eigenschap waarover het artikel gaat is al meer dan een jaar bekend. Ik begrijp eerlijk gezegd alle ophef niet die nu ineens opduikt.

reactie door Jorrit op 20 november 2002 om 22:34.

Nu ik heb er ook pas sinds kort last van. Bij het binnenhalen van de laatste update voor XP/outlook, daarom begrijp ik die ophef wel.

Een vriend van mij heeft 98 + outlook 2000 en ook daar is het sinds kort op van toepassing!

En ook apart: bepaalde pdfjes en zip-files worden ook standaard geblocked! Dit terwijl ze niet in categorie 1 van MS zitten.

Ik vind het een belachelijke oplossing van Bill!

reactie door Sauer D. op 21 november 2002 om 15:43.

Oplossing is simpel:
Ga naar Extra -> Opties -> tabblad "Beveiliging"
dan bij "Opslaan of openen van bijlagen die mogelijk een virus bevatten niet toestaan" het vinkje weghalen.
en alles werkt weer vanouds

Dick Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS