VirusAlert.nl logo
  20 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Hackers nemen het op voor gevangen virusmaker.
Rubriek:
Hackers en Incidenten
Datum:
8 februari 2003
Bron:
(c) 2003, WebWereld.nl
Bericht:

De virusmaker Simon Vallor die onlangs twee jaar cel kreeg, is te hard gestraft, vindt een aantal hackers. Zij zijn een actie gestart.

"Natuurlijk zijn virussen illegaal, maar twee jaar cel is belachelijk", meent 'Merlion', een vriend van de uit Wales afkomstige virusmaker Simon Vallor. Vallor - Gobo voor intimi - werd in januari veroordeeld vanwege het verspreiden van drie virussen.

De FBI en Scotland Yark achterhaalden Vallor, nadat hij op een chatkanaal - waarschijnlijk #teamvirus - had verteld over het Gokar-virus dat hij in december 2001 verspreidde. Volgens de openbaar aanklager infecteerde Gokar 27.000 computers in 42 verschillende landen. Voor de rechter was dit reden om Vallor tot twee jaar gevangenisstraf te veroordelen. Vallor zit inmiddels vast.

Zijn vrienden laten het er niet bij zitten en zijn op internet een actie begonnen. Op het adres FreeGobo.com moet binnen enkele dagen een site ter ondersteuning van de gevangen virusschrijver verschijnen. Mensen die Vallor een warm hart toedragen, kunnen al enige tijd T-shirt, koffiemokken en andere parafernalia met de tekst 'Free Gobo' kopen.

Free Kevin
De vergelijking met de actie 'Free Kevin' die voor de fameuze hacker Kevin Mitnick werd gevoerd, dringt zich op. Hackers protesteerden jarenlang tegen de harde straf die Mitnick opgelegd kreeg. Mitnick zat vierenhalf jaar gevangen - waarvan acht maanden in eenzame opsluiting - en mocht na het uitzitten van zijn straf nog geruime tijd niet het internet op.

Mitnick en zijn aanhangers meenden dat de Amerikaanse hacker het slachtoffer was geworden van de 'hetze' die journalist John Markoff van The New York Times tegen hem voerde. "Ik geloof oprecht dat Justitie me niet als computerterrorist zou hebben afgeschilderd en behandeld als Markoff niet zulke onjuiste en lasterlijke stukken over mij zou hebben geschreven", schreef Mitnick afgelopen week nog op Slashdot.

Hoewel de omstandigheden waaronder Vallor zijn gevangenisstraf moet uitzitten een stuk beter zijn dan die voor Mitnick - terwijl de laatste maandenlang in eenzame opsluiting zat, verblijft Vallor in een gevangenis met een licht regime - is ook de uit Wales afkomstige virusschrijver veel te hard gestraft, menen zijn vrienden.

Heksenjacht
"Simon is het slachtoffer geworden van een heksenjacht", stelt de hacker Merlion uit Californië. Met name het Britse anti-virusbedrijf Sophos dat voorafgaande aan Vallors veroordeling met enige regelmaat persberichten over de virusschrijver (met volledige naam en foto) publiceerde, moet het ontgelden.

"Vanaf dag één had Sophos het op Gobo voorzien, terwijl ze andere virusschrijvers links lieten liggen", aldus Merlion. "Ze zijn tot het uiterste gegaan om ervoor te zorgen dat hij werd vervolgd. En dat terwijl de virussen van Gobo - in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen - niet destructief of schadelijk waren."

"Vergelijk dat nu eens met de Slammer-worm die recent voor veel ellende zorgde. Zie je Sophos daar al zijn tijd en geld investeren om de maker te achterhalen? Ik dacht het niet. Twee jaar cel is belachelijk - zeker in vergelijking met de straffen voor andere virusschrijvers en hackers in de rest van de wereld."

De reacties op de FreeGobo-actie zijn overwegend positief, aldus Merlion. "Natuurlijk heb je mensen die vinden dat hij heeft gekregen wat hij 'verdiende', maar over het algemeen zijn de reacties fantastisch. We hebben talloze mailtjes gehad van mensen die hun steun aanboden. Het is kenmerkend voor de solidariteit binnen de gemeenschap. Sommige hackers hebben de tekst 'freegobo' aan hun nickname toegevoegd."

"Niemand van ons verheerlijkt wat Gobo heeft gedaan. We steunen een vriend die een ongewoon harde straf heeft gekregen."

Eerdere/relevante berichtgeving:
* UK-virusschrijver: 2 jaar de cel in
*UK-virusschrijver: gemaakte virussen zorgen niet voor schade....

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
Artikel op WebWereld.nl, inclusief externe links.
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
reactie door janssen op 9 februari 2003 om 15:05.

Net goed dat die gozer wordt aangepakt!! moet je eens kijken hoeveel overlast er ontstaat bij mensen die iemand anders moeten inschakelen om hun computer weer op te schonen en virusvrij te maken, waarna ze bijna niet meer op het w w w durven komen omdat ze bang zijn dat er weer een of andere LUL de boel loopt te verzieken!

(een internetverbod voor de aankomende 10 jaar zou er wat mij betreft ook bij mogen!!)


gegroet.

reactie door David W. Logan op 13 februari 2003 om 02:54.

Van mij mag de persoon een jaar of vier cel krijgen. En daarna een jaar of vijftien geen toegang tot een pc en het internet. En laten ze de hackers die hem steunen alvast preventief oppakken of in de gaten houden.

M.v.g.
David

reactie door Zijlstra W op 14 februari 2003 om 19:23.

Sommige mensen proberen virusmakers schoon te praten en de besmette gebruikers de schuld te geven van alle ellende. Dan had men maar de computer moeten beveiligen aldus deze lieden. Ja, ja de dader wordt nog eens lekker slachtoffer zeker? Kom nou, deze zakkenwasser weet drommels goed wat voor schade hij kan aanrichten en hij en zijn "vrienden" moeten niet achteraf jammeren. Wat zullen zij er van vinden als ik hun huis binnendring via een niet afgesloten raam of iets dergelijks en dan hun hele inboedel grondig door elkaar smijt? En het liefst ook nog hun administratie! Kan ik zeggen: "Waar zeuren jullie over, ik heb toch niets vernield en jullie vroegen er toch om?
Nee 2 jaar cel is gewoon te kort, strenger straffen en als ik lucht krijg van mensen die een virus schrijven of moedwillig verspreiden, dan zal ik niet aarzelen om ze aan te geven!

reactie door muiz op 17 februari 2003 om 04:07.

free gobo !!!

reactie door rinus op 19 februari 2003 om 23:12.

ik vind het een goede actie 't is illegaal oké, maar 2 jaar?? vind ik wat te veel,
ik zal ze steunen als het kan op hun site.

Tha world is hard tha world is sick but keep on going, we sell be the winnars :)
ik hoop dat mn mening deze keer wel word gerespecteerd de vorige keer niet :)

Greetz Rinus

reactie door Xandor op 22 februari 2003 om 00:00.

De gevangenisstraf vind ik ook nogal hoog uitvallen, maar internettoegang weigeren vind ik ook nogal extreem,....! Je kunt ze ook beperkt toegang geven tot internet, bijvoorbeeld alleen Outlook.. ; )

Adios,
XaN the MaN

reactie door hofmeijer g op 24 februari 2003 om 14:42.

Gewoon afschieten die virusschrijvers, met hun achterlijke nicknaampjes
Gerrit

reactie door Cristian op 3 maart 2003 om 08:18.

ff 'n reactie op Xandor. aleen Outlook? Daarin kan je ook al genoeg leuke scripts schrijven en meteen testen. Niet echt slim dus!
Mr. Gobo ken ik zelf ook erg goed en waar het kan, zal ik hem steunen.

Xorphyrius

reactie door flor konings op 8 maart 2003 om 15:33.

Ik vind dat Gobo gewoonniet moest gestraft worden, hij heeft toch geen mensen verwond!!

reactie door muiz op 10 maart 2003 om 19:12.

FREE GOBO

--=}}}MUIZ{{{=--©

reactie door jacco. op 12 maart 2003 om 09:48.

idd,,,,2 jaar is meer dan belachelijk.
er lopen mensen rond die iemand daadwerkelijk met een dodelijk wapen hebben bewerkt en er met minder vanaf kwamen dan 2 jaar.

However,,,,,,,,,geheel ongestraft er mee weg komen klopt ook niet (redenen van bv dhr Janssen en Zijlstra)
Nu weet ik niets van virusschrijven en dergelijke zaken af,,,maar t lijkt me als digibeet dat als je in staat bent om dergelijk materiaal te maken en te verspreiden mischien ook wel in staat bent om iets te schrijven wat werkt als een ANTIvirus.(mocht dat niet zo zijn heb ik de sterke indruk dat er mensen op deze site komen die me daar op kunnen verbeteren!!

reactie door jacco. op 12 maart 2003 om 09:50.

Kortom ,,, mischien een taakstraf voor de man in de vorm van het onder streng toezicht maken van een free antivirusprogramma een idee????????????
Wees eerlijk ,,,, over t algemeen heeft de massa last van virus schrijvers en dergelijke,,dus een keer profijt van deze heren/dames kan volgens mij ook geen kwaad.


reactie door Robin365 op 23 juni 2003 om 16:54.

------FREE GOBO------ Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS