VirusAlert.nl logo
  23 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Windows Update stuurt persoonlijke info door
Rubriek:
Fabrikanten
Datum:
26 februari 2003
Bron:
(c) 2003, WebWereld.nl
Bericht:

Microsoft heeft het privacybeleid voor Windows Update aangepast. Informatie over de hardware wordt naar de softwaremaker gestuurd.

Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse tecChannel. Volgens de Duitse site bestaat de mogelijkheid dat Microsoft in de toekomst ook informatie gaat verzamelen over de software die een gebruiker op zijn pc heeft staan.

Tot voor kort beloofde Microsoft dat gebruikers de updates konden binnenhalen 'zonder dat er informatie naar Microsoft werd gestuurd'. De pc haalde een lijst met updates op van de Windows Update server, en maakte dan - op basis van de configuratie van de pc - een selectie van relevante downloads. Dit alles gebeurde zonder dat er gevoelige informatie naar Microsoft werd gestuurd.

Bij nieuwere versies van Windows Update wordt wel informatie van de gebruiker naar Microsoft gestuurd. Uit de analyse van tecChannel blijkt dat de lijst met hardwarecomponenten van de computer de meest 'privacygevoelige' informatie is die wordt verstuurd.

Misbruik
Volgens tecChannel bestaat er echter geen enkele noodzaak om deze informatie naar Microsoft te sturen. De analyse welke updates moeten worden opgehaald, kan nog altijd prima op de pc van de gebruiker worden uitgevoerd. "Bandbreedte is nauwelijks een beperkende factor vandaag de dag en het downloaden van een complete lijst met updates duurt hooguit enkele seconden."

De Duitse site stelt dat Microsoft de methode van 'server-side filtering' - waarbij het analyseren van de aanwezige hardware op de server van Microsoft gebeurt in plaats van op de pc zelf - ook kan 'misbruiken' om te achterhalen welke software is geïnstalleerd.

Overigens hoeft dat niet per se negatief te zijn, stelt tecChannel. Ook andere softwareleveranciers zouden daardoor gebruik kunnen maken van de Windows Update.

Tegelijkertijd met het binnenhalen van de patches (reparatiesoftware) en updates voor Microsoft-software zouden gebruikers in dat geval ook de updates voor software van andere leveranciers kunnen downloaden.

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
Artikel op WebWereld.nl, inclusief externe links.
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
reactie door Whizzy op 26 februari 2003 om 15:50.

het is toch niet nieuw dat dit gebeurt bij microsoft. als je denkt dat er echt niets naar microsoft werd gestuurd dan ben je toch echt naief vind ik hoor. het gebeurd al sinds jaar en dag, een artikel als dit veranderd daar echt niets aan. het blijkt alleen dat de vermoedens bevestigd zijn. meer niet.

reactie door . op 28 februari 2003 om 19:57.

Dit gebeurt inderdaad al sinds het begin. Hoe is het anders mogelijk dat Windows Update weet welke updates je nodig hebt? Zonder informatie te versturen kunnen ze dat toch nooit weten.
Of heeft niemand daar ooit over nagedacht??

reactie door muiz op 1 maart 2003 om 14:25.

"Bandbreedte is nauwelijks een beperkende factor vandaag de dag en het downloaden van een complete lijst met updates duurt hooguit enkele seconden."

waar ? da willen wij ook wel

reactie door jacco. op 11 maart 2003 om 13:57.

mensen,,,,is dit nu nieuws??????????????????????

reactie door jaap op 7 juli 2003 om 11:52.

typisch microsoft :( Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS