VirusAlert.nl logo
  18 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Voorlichtingscampagne informeert het grote publiek over nepwaarschuwingen per e-mail.
Rubriek:
Virussen
Datum:
1 april 2003
Bron:
(c) 2003, VirusAlert
Bericht:

De voorlichtingscampagne NepWaarschuwing.nl moet met name de beginnende internetter informeren over het bestaan van hoax-berichten. Hoax is de Engelstalige aanduiding van een nepwaarschuwing.

De campagne is ondergebracht op een aparte website en vormt de basis van een landelijke campagne waarmee VirusAlert en haar partners een breed publiek willen informeren over de overlast, gevaren en nadelige effecten van digitale nepwaarschuwingen (hoax-berichten).

Hoewel deze berichten in de meeste gevallen geen onherstelbare schade opleveren, bezorgt de grote stroom ongewenste e-mail consumenten en bedrijven veel overlast. Vooral onervaren computergebruikers volgen de instructies in nepwaarschuwingen op. Ze verwijderen conform de instructie bepaalde bestanden en/of sturen het bericht door naar het volledige adressenboek.

Hierdoor krijgen spam-aanbieders via deze doorgestuurde e-mailberichten makkelijk complete e-mailadreslijsten in hun bezit. Op de site www.nepwaarschuwing.nl kunnen ontvangers van deze berichten eenvoudig controleren of de e-mail een nepwaarschuwing bevat. Daarnaast bevat de site instructies om verwijderde bestanden weer terug te plaatsen indien een gebruiker de instructie van het hoax-bericht heeft opgevolgd.

De site is een initiatief van Virusalert, en wordt ondersteund door de volgende deelnemers: Aladdin, CleanPort, stichting EPN, Norman, stichting Safe Internet Foundation, Symantec, TrendMicro en VirusHelp.nl.

www.nepwaarschuwing.nl biedt computergebruikers die twijfelen over de afkomst of bedoelingen van een verdachte e-mail een handvat om de precieze aard vast te stellen.

De informatiecampagne is gekoppeld aan de traditionele grappenmakerij rondom 1 april waarmee de aandacht op het karakter en de negatieve effecten van nepwaarschuwingen gevestigd kan worden. Makers van deze zogenaamde grappen maken misbruik van de onervarenheid van computergebruikers, thuis en op het werk.

De informatie van de deelnemende partners wordt gebundeld aangeboden op de website en is ingedeeld in vijf categorieën:
· virus gerelateerd
· hacker gerelateerd
· hotmail gerelateerd
· financieel gerelateerd
· overige

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
http://www.nepwaarschuwing.nl
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
reactie door Sluijter, D.H.W.J. op 3 april 2003 om 22:43.

L.s,

Goed initiatief! De schade door het versturen van nepwaarschuwingen is in somminge gevallen vrijwel gelijk aan die van een echt virus!

Duncan Sluijter.

reactie door cleo.s op 4 april 2003 om 14:07.

ik vind het Zeer Top van dat er zo een site is in het nederlands waar men alles kan vinden over dat soort nepmail's .het scheelt dat ik Dat soort mails niet door stuur . en inderdaad sommige mensen zien dat soort mail aan als echt Virus :

reactie door van den Berg, J.G.M. op 8 april 2003 om 21:54.

Ooit ben ik er zelf grandioos ingetrapt. Sindsdien kijk ik eerst bij VirusAlert. Jullie doen goed werk !!!
Vraag: Ik probeer een oude Franse relatie te e-mailen, maar ik stuit hierbij op een hele resem: redirect /cgi-bin/formmail.php4 http://no.spam.allowed.ovh.com. Ik ben voorstander van beveiliging tegen spam, sowieso, maar als ik een normaal, goedbedoeld E-mailtje niet kwijt kan, vind ik dat toch wel jammer. WAT DOE IK HIER AAN ?


reactie door Barça Boy op 10 april 2003 om 12:25.

een ander email adres make en het nog is probere (grapje)

da van die hoaxe vind ik ook goe hoor maar 1 probleemke.

die hoaxe gaan vooral rond bij kindere tusse 12-18,de da hotmail,yahoo,msn,aol enz gebruike.
ten eerste,de meeste kindere kijke ni op virusalert.noch kijke ze op mcaffee enz.
dus die wete meestal ni of dat er een nieuw gevaarlijk virus is (zoals bij yaha spijtig genoeg gebeurde,waardoor veel mense da hebbe geopent (en mijne mailbox vol zat me virusse :'( ))
en als er dan zo'n hoax is,dan ofwel gelove ze da en sture ze het door.Ofwel gelove ze da totaal ni maar sture ze het wel door voor de fun

dus die hoaxe blijve maar rondgaan.
daardoor peis ik da "voorlichtingscampaignes) bijna geen effect zulle hebbe want niemand weet ervan.

Ik schat da als er ooit nog is een virus uitkomt zoals Klez ma dan vooral het op hotmail enz gemund heeft da bijna iedereen da nog gaat opene ook!zelfs al komt het virus in het nieuw!

tis spijtig,ma tis de realiteit bijna alle jongere wete amper wa een virus echt is
:s Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS