VirusAlert.nl logo
  17 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Wie is er nu bang voor computers?
Rubriek:
Software
Datum:
15 oktober 2003
Bron:
(c) 2003, VirusAlert
Bericht:

Hoewel de computer niet meer weg te denken is uit de Nederlandse samenleving, blijken veel mensen last te hebben van computerangst. Deze angst kan zich voordoen wanneer men met de computer werkt, maar ook al wanneer men hier slechts aan denkt. Computerangst ontstaat doordat beginnende gebruikers een aantal vervelende ervaringen opdoen, vervolgens hun opvattingen aanpassen en dan afhaken. Tot deze conclusie komt John Beckers in zijn proefschrift 'Computerangst, oorzaken en gevolgen', waarop hij op donderdag 16 oktober 2003 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Geloof in eigen kunnen is de beste redemie. Zweterige handen, moeilijk ademen en verkrampte spieren zijn lichamelijk uitingen van deze angst. Gedachten zoals ‘wat ben ik toch dom’ en ‘als dit maar goed gaat’ overheersen. Deze angst belemmert het werken met computers.In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is computerangst niet het gevolg van negatieve opvattingen over werken met computers, bijvoorbeeld dat dit alleen weggelegd is voor mensen met een technische knobbel. Ook zijn ouderen en vrouwen niet banger voor de computer dan jongeren en mannen. Volgens de promovendus ligt dat eerder aan een gebrek aan computerervaring dan aan het feit dat men oud of vrouw is.

Een beginnend computergebruiker met geloof in eigen kunnen maakt grote kans de eerste obstakels te overwinnen. De uitspraak ‘Al doende leert men’ geldt ook voor het verkrijgen van voldoende computerervaring en een positieve houding tegenover computers. Naarmate men meer werkt met computers, wordt de kans groter dat men dit ook leuk gaat vinden.Computerangst is te voorkomen door ervoor te zorgen dat de eerste computerervaringen plezierig, ontspannen en succesvol zijn. De gebruiker moet het gevoel hebben de baas over de computer te zijn. In het begin is het belangrijk steun te krijgen van iemand die het zelf leuk vindt om met computers te werken en er verstand van heeft. Het vertrouwen in eigen kunnen kan worden gestimuleerd, ook al door met spelletjes of met simpele taken te beginnen.

Bij sommige mensen gaat het vanzelf voorbij wanneer ze meer ervaring krijgen. Bij anderen zit de angst diep en is er een relatie met een meer algemene angststoornis. In deze gevallen is het bijspijkeren van kennis en het opdoen van computerervaringen onvoldoende . Dan moet eerst professionele hulp worden geboden in het omgaan met de meer algemene angst

persbericht Erasmus Universiteit

Reactie plaatsen, log dan hier in
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
reactie door de Gast Peter op 15 oktober 2003 om 21:13.

Kan me wel in denken dat je angst heb in het begin,ik weet nog goed toen ik begon brrrrrrr,maar aldoende leert men.Alleen de virussen en die vervelende Hoaxes,waarbij het laaste veel mensen intrappen,dus je moet op blijven letten met alles wat je doet op computer gebied.

reactie door cleo.s op 16 oktober 2003 om 12:14.

Het klopt als een bus hoor wat hier boven staat dat heb ik namelijk zelf heel veel mee gemaakt hoor in het begin ,Maar na maten ik meer met het internet in aan raking kwam leerde ik de pc ook steeds meer kennen .en ook nu leer ik mijn pc nog bij beetjes kenne hoor .weet namelijk nog niet alles te zitte en te vinde en wat het percies doet/kwaad kan . .en met die virussen heb ik zelf al niet veel moeite meer hoor en zo zijn ook die hoaxsen hoor .van die 2 hou ik mense veel mee op de hoogte hoor .Maar Ja het kan wel eens voor kome dat men toch ff niet op let en dan ja Schrikke er toch wel eens wat mensen wakker? . maar al met Al komen we er goed door heen hoor zal ik maar zo zeggen hé :

reactie door Barça Boy op 16 oktober 2003 om 15:47.

pff nooit meegemaakt en ik zal er wss nooit last mee hebben.
zie je als iemand denkt dat een virus zijn pc naar de zak gaat doen, ja duuh dat hij dan schrik krijgt

maar als de mensen een beetje meer zoude weten wat een virus is, en wat niet
dan zou men zien dat de meeste bijna geen schade doen. maar ja er zijn uitzonderingen.

in elk geval, de mensen zouden veel minder schrik moeten hebben voor virussen want de meeste doen toch amper iets

reactie door pietje op 17 oktober 2003 om 21:14.

ik word soms spuugziek van die email spam, zoals 'enlarge your penis' 'take a creditcard' 'buy now', maar angstig niet.

reactie door pietje op 17 oktober 2003 om 21:16.

was ik nog even vergeten, de pc was een keer zo irritant, dat ik de pc helemaal kaduuk heb getrapt zo traag wassie weer, en toen dat fatale scherm error in vxd zoveel, bam bam bam, nu heb ik een nieuwe pc.

TECHO RELATED ANGER... Jaah dat heb ik wel denk ik af en toe, helemaal als de PC zo ontiegelijk traag word...

reactie door Cris op 20 oktober 2003 om 12:39.

Sommige mensen hebben de balle verstand van computers en raken hierdoor te snel in paniek. Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS