VirusAlert.nl logo
  23 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Donner: celstraf voor computercrimineel
Rubriek:
Overheid
Datum:
2 maart 2004
Bron:
(c) 2004, de Telegraaf
Bericht:

Minister Donner (Justitie) gaat de computercriminaliteit te lijf. Mensen die inbreken in computersystemen of die platleggen kunnen een celstraf van maximaal een jaar krijgen.

De harde aanpak is volgens een woordvoerder van de bewindsman gericht op " ernstige vormen van hinder voor de computergebruiker". Het gaat dan om mensen die een enorme hoeveelheid voor de ontvanger ongewenste e-mail (spam) versturen met als doel een computersysteem te verlammen.

Ook verzenders van e-mail met een virus dat een computerprogramma kapot maakt kunnen strafrechtelijk worden vervolgd. Daarnaast wordt de strafbaarstelling van computerkrakers verruimd. Mensen die opzettelijk en zonder toestemming computervredebreuk plegen om informatie te stelen kunnen harder worden aangepakt. Daarnaast worden ook de voorbereidende handelingen strafbaar gesteld.

Specifieke eisen die worden gesteld aan strafbaar gedrag gaan van tafel. Zo moet nu nog de beveiliging van computers zijn gekraakt, een technische ingreep zijn gedaan of van een valse identiteit gebruik zijn gemaakt om toegang te krijgen.

Om resultaat te kunnen boeken breidt Donner de bevoegdheden van justitie en politie uit. De officier van justitie kan internetproviders dwingen gegevens, die later kunnen worden gebruikt voor het opsporen van een computercrimineel, te bewaren. Ook kunnen verdachten van een computermisdrijf in voorlopige hechtenis worden genomen en kunnen politie en justitie bij de aanpak van deze criminaliteit goederen in beslag nemen en telefoons aftappen.

In de (rechts)praktijk zal moeten blijken wat de grenzen zijn van de computercriminaliteit. "Donner heeft de regeling opgetuigd op grond waarvan kan worden vervolgd. De rechter zal bepalen wanneer iemand over de schreef gaat. Er is nog geen voorbeeld", aldus de woordvoerder.

De verruiming van de mogelijkheden om computercriminelen te straffen vloeit voort uit het Cybercrime Verdrag, dat in november 2001 door een groot aantal landen, waaronder Nederland, is ondertekend. Doel is een internationale aanpak van computercriminaliteit.

Niet alle spam wordt strafbaar. Donner wil verzenders van bijvoorbeeld reclamemail die niet als doel heeft computers te verstoren niet strafrechtelijk aanpakken. De Tweede Kamer drong daar vorig jaar wel op aan. De telecommunicatiewet biedt volgens de bewindsman voldoende ruimte om daar tegen op te treden. Dat kan door middel van boetes.

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
artikel op telegraaf.nl
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
reactie door Henk Wichers op 2 maart 2004 om 17:13.

Als je kijkt naar de VS, dan zie je dat een harde aanpak niet helpt.
Dit is de kar achter de wagen spannen.
Je laat thuis toch ook niet de deur open staan, en vervolgens zeggen dat er meer blauw op straat moet, omdat ze zoveel wordt ingebroken de laatste tijd.

Ga dan liever maatregelen nemen om bv. sneller securedns in te voeren,
of omdat het toch weer de windows way moet de caller id.
[url] http://www.internetnews.com/ent-news/article.php/3317611 [/url]


reactie door muiz op 4 maart 2004 om 11:48.

goed gezegd
en dat ze die donner kebab zelf mar es opsluite Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS