VirusAlert.nl logo
  23 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Virussen: van game tot gsm
Rubriek:
Virussen
Datum:
22 juni 2005
Bron:
(c) 2005, WebWereld
Bericht:

Computervirussen begonnen als een spel maar zijn nu 'big business' met een grote economische impact. Virusschrijvers volgden steeds de evolutie van de technologie en sprongen zo achtereenvolgens op de kar van MS-DOS, internet en de Bluetooth-gsm.

In 1949 bewees de wiskundige en computerpionier John von Neumann dat er computerprogramma's mogelijk zijn die zichzelf kunnen reproduceren. Het werd echter pas in de jaren zestig in de praktijk gebracht door een groep programmeurs van Bell Labs. In het spel Core Wars streden de programma's van verschillende spelers met elkaar om de controle over een computer door zich te vermenigvuldigen.

Met de komst van MS-DOS ontstonden in het begin van de jaren tachtig ook de eerste echte computervirussen. In 1986 werd Brain de wereld in gezonden, een Pakistaans virus dat de bootsector van een schijf aantastte. Het was het eerste 'stealth' virus: wie de bootsector van een geïnfecteerde schijf wilde bekijken op een geïnfecteerd systeem, kreeg de originele bootsector te zien in plaats van de geïnfecteerde. Later beseften virusschrijvers dat het infecteren van bestanden effectiever is. In 1988 infecteerde de Morris-worm, geprogrammeerd door de zoon van één van de Core Wars-makers, meer dan 6000 computers, een voor die tijd fenomenaal aantal.

Virussen voor de faam
In de periode van 1988 tot 1995 ontstonden er een groot aantal types virussen: de eerste macrovirussen voor Word, de eerste polymorfe virussen, die zichzelf veranderden om ontdekking door antivirus software tegen te gaan, et cetera. Virussen verspreidden zich vrij traag, vooral via diskettes en cd-roms. Zodra een geïnfecteerd programma werd uitgevoerd, kon het virus andere programma's beginnen infecteren. Veel virussen wachtten in die periode tot een specifieke datum voor ze zich activeerden. Ze verspreidden zich dan zoveel mogelijk tijdens de 'incubatieperiode' zonder zich te laten zien, en op een bepaald moment voerden ze dan hun actie uit.

Die actie kon destructief zijn, zoals bij het virus CIH, ook Chernobyl genoemd. Dit virus verscheen voor het eerst in juni 1998 en voor meer dan twee jaren bleven er varianten van actief. De gevaarlijkste variant activeerde op 26 april.. lees het volledige artikel op WebWereld.

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
Een bijdrage van WebWereld.nl
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
Er zijn nog geen reacties.

 Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS