VirusAlert.nl logo
  17 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Beveiligingsexperts kraken databases van ziekenhuizen
Rubriek:
Hackers en Incidenten
Datum:
5 september 2005
Bron:
(c) 2005, VirusAlert
Bericht:

Beveiligingspecialisten van de bedrijven ITSX, Fox-IT en Madison Gurkha zijn in opdracht van publiciste Karin Spaink twee ziekenhuizen binnengedrongen en hebben toegang verkregen tot 1,2 miljoen patiëntengegevens. De twee ziekenhuizen in kwestie, die voorlopig anoniem willen blijven, hadden toestemming gegeven om hun beveiligingsystemen op de proef te stellen. Zonder al teveel moeite konden de hackers de blokkades omzeilen en gegevens van patiënten opvragen, bewerken en weggooien. Na het binnendringen van het intranet heeft Spaink de bedrijven een halt toegeroepen, maar ze is er zeker van dat uiteindelijk ook de kritieke systemen kunnen worden gekraakt. De ziekenhuizen en de drie bedrijven zijn nu in overleg over noodoplossingen voor dit probleem.


De minister van Volksgezondheid wil op korte termijn patiënten voorzien van een digitaal dossier, maar volgens Spaink is dit geen verstandig plan. Zij vindt dat eerst de beveiliging kritisch moet worden nagekeken voordat de gegevens van de patiënten in een landelijke database worden gestopt. Als een dossier kan worden aangepast of gestolen door hackers, kunnen patiënten gevaar lopen. De gegevens kunnen worden gebruikt voor chantage of door aanpassing een fout introduceren die een voortijdig overlijden van de patiënt tot gevolg heeft. De publiciste waarschuwt de medici voor de feilbaarheid van de digitale gegevens en het te grote vertrouwen in de computersoftware. Maandag zal ze het boek 'Medische Geheimen' presenteren, waarin ze de problemen en toepassingen van de elektronische dossiers behandelt.

Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
NU.nl
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
Er zijn nog geen reacties.

 Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS