VirusAlert.nl logo
  19 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Intel werkt aan rootkit-detectie
Rubriek:
Fabrikanten
Datum:
6 december 2005
Bron:
(c) 2005, VirusAlert
Bericht:

Intel ontwikkelt een techniek die pc-eigenaren direct waarschuwt wanneer een rootkit zich op hun pc probeert te nestelen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt tijdens een open huis in zijn onderzoekslaboratorium in Californië voor analisten en journalisten.

Rootkits zijn een geliefd hulpmiddel van hackers. Eenmaal geïnstalleerd kunnen deze programmaatjes 'onder de radar' van het besturingssysteem allerlei acties uitvoeren, waaronder het verzamelen van persoonlijke informatie op de geïnfecteerde pc. Doordat rootkits zo diep in het besturingssysteem penetreren, zijn ze relatief moeilijk op te sporen en te verwijderen.

Recent zijn ook bedrijven gebruik gaan maken van dit hackersgereedschap. SonyBMG introduceerde onlangs een rootkit bedoeld voor het tegengaan van ongelimiteerd kopiëren op pc's waarop zijn cd's werden afgespeeld. Publieke protesten dwongen SonyBMG overigens op zijn schreden terug te keren. ContextPlus introduceerde de rootkit onlangs in zijn Apropos en PeopleOnPage adware-programma's om gebruikersgedrag op het web te registreren en zo beter zijn advertentiecampagnes te kunnen richten.

Vanwege de onzichtbaarheid en ongrijpbaarheid zijn pc-gebruikers en beveiligingsspecialisten afkerig van het gebruik van rootkits. En niet zonder reden. De rootkit van SonyBMG bleek bijvoorbeeld misbruikt te kunnen worden door hackers.

Intel denkt de bestrijding van het installeren van rootkits een handje toe te kunnen steken met een speciale chip op het moederbord die in de gaten houdt of er veranderingen worden aangebracht in programma's die in het geheugen draaien. Als daarvan sprake is, kan een waarschuwing naar de systeembeheerder uitgaan, die op basis daarvan de gepaste actie kan ondernemen. Intel denkt de techniek, die 'OS Independent Run-Time Integrity Services' is gedoopt, in 2008 of 2009 te kunnen introduceren.


Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
Automatiseringsgids
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
Er zijn nog geen reacties.

 Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS