VirusAlert.nl logo
  21 maart 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Hooggerechtshof bevestigt dat privé-kopie geen 'recht' is
Rubriek:
Overheid
Datum:
2 maart 2006
Bron:
(c) 2006, VirusAlert
Bericht:

Het Franse hooggerechtshof heeft op 28 februari de uitspraak die een lagere rechter op 22 april 2005 deed in de ' Mulholland Drive' zaak verworpen. Deze uitspraak bevestigt de internationale en Europese verplichtingen die Frankrijk heeft als het gaat om het beschermen van auteursrechten en vormt daarmee een belangrijke stap voorwaarts in het debat hierover in Frankrijk en Europa.

De kwestie in het kort

Een consument kocht een DVD die niet te kopiëren bleek. Hij beriep zich erop dat hij recht had op het maken van een privé-kopie en dat hij niet voldoende was geïnformeerd over het feit dat dit recht niet uitgeoefend kon worden, omdat de DVD beveiligd was tegen het maken van kopieën. Samen met consumentenorganisatie UFC Que Choisir startte de koper van de dvd een rechtszaak tegen de producent van de film en de distributeur van de dvd. Omdat de man in het ongelijk werd gesteld ging hij in beroep en werd alsnog in het gelijk gesteld. Deze uitspraak werd in het belang van de filmwereld en de bescherming van auteurs- en naburige rechten door Studio Canal, Universal Pictures Video en de Franse branchevereniging van videodistributeurs voor het hooggerechtshof gebracht.

Uitspraak in lijn met de drie-stappen-toets

Het hooggerechtshof verwierp de eerdere uitspraak volledig. Daarbij bevestigde het hof dat het toestaan van het maken van een privé-kopie van een DVD in strijd is met de normale exploitatie van de film. En dat het in strijd is met de drie-stappentoets die - volgend uit de Berner Conventie en de Europese Richtlijn inzake de harmonisatie van auteurs- en naburige rechten in het digitale tijdperk - bepaalt dat privé-kopieën toegestaan zijn als zij gelimiteerd zijn tot uitzonderlijke gevallen, de normale exploitatie van het werk niet belemmeren en de rechthebbenden niet onredelijk benadelen. Dat betekent ook dat rechthebbenden hun werk mogen beveiligen tegen kopiëren.

Bron: NVPIReactie plaatsen, log dan hier in
Link:
NVPI
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
Er zijn nog geen reacties.

 Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS