VirusAlert.nl logo
  23 februari 2019 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Titel:
Overheid gaat cybercrime aanpak verbeteren
Rubriek:
Overheid
Datum:
21 mei 2006
Bron:
(c) 2006, VirusAlert
Bericht:

Het kabinet wil de aanpak van computercriminaliteit verbeteren door samen met een aantal overheidsdiensten, de politie en het bedrijfsleven de bestrijding van cybercrime onder te brengen in een Nationale Infrastructuur Bestrijding Cybercrime. Voor de strafrechtelijke opsporing en vervolging van computercriminaliteit door de politie komt er daarnaast een speciaal centrum bij de Nationale Recherche, ondergebracht bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Daar is sinds vorige maand een nationaal meldpunt voor het melden van haatzaaiende en terroristische uitingen en kinderporno op internet. Later wordt dit meldpunt uitgebreid voor andere vormen van cybercrime.

Deze infrastructuur moet ervoor zorgen dat er meer samenhang komt in de bestrijding van cybercrime. Een professionele aanpak van publieke en private partijen en een gedegen kennisuitwisseling moet een effectievere aanpak en bestrijding realiseren. Dit schrijft staatssecretaris van Gennip van Economische Zaken, mede namens haar collega’s van Justitie en Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede kamer.

De uitvoering van de Nationale Infrastructuur gebeurt onder de vlag van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC). In dat NPC zitten naast het ministerie van Economische Zaken, het ministerie van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ook banken, verzekeraars en ondernemersorganisaties.

De nieuwe Nationale Infrastructuur is een soort virtuele ringleiding die partijen als politie, OPTA, Internet service providers, het nationaal meldpunt cybercriminaliteit en bij het bedrijfsleven aanwezige expertise met elkaar verbindt. Informatie-uitwisseling tussen die partijen moet leiden tot meer inzicht in de omvang en bestrijdingsmogelijkheden van cybercrime. Een goede informatie-uitwisseling is een eerste stap in de bestrijding van cybercrime.
Publieke en private partijen zullen zoveel mogelijk samen moeten werken aan het voorkomen, stoppen en zo mogelijk herstellen van de schade door cybercrime. De deelnemers in de nieuwe Nationale Infrastructuur hebben daarbij verschillende rollen, van waarschuwen en voorlichten tot detecteren, tegenhouden en opsporen en vervolgen. Waar nodig zullen bij de uitbouw van de Nationale Infrastructuur ook taken van bestaande organisaties worden herschikt of nieuwe organisaties ontstaan.
Reactie plaatsen, log dan hier in
Link:
Ministerie van Economische Zaken
Advertentie:


 Reacties op dit bericht:
Er zijn nog geen reacties.

 Uw reactie:
U bent niet ingelogd dus kunt niet reageren op dit bericht.


© 2001-2019 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/Privacy Virusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing

Black Friday Nederland 2018

Wil je ook de beste electronica aanbiedingen tijdens black friday deals 2018? Neem dan een kijkje op blackfridaydeals.nu. Schrijf je vast in voor de nieuwsbrief zodat je niets misloopt op 23 november 2018!

RSS