VirusAlert.nl logo
  27 mei 2018 Blog | Virusscanner vergelijken | nieuwsbrieven | alerts | links | faqs | partners | adverteren | contact
Naam (type):
W32.Sasser.worm (Internet Worm)
Besturing:
Microsoft Windows
Datum:
1 mei 2004
Risico:
Middel
Bron:
(c) 2004, VirusAlert
Aliassen:
W32.Sasser.Worm<br /> W32/Sasser.worm<br /> W32/Sasser-A<br />
Eigenschappen:
Sasser is een internetworm die zich verspreidt met behulp van een kwetsbaarheid in Microsoft Windows. Enkel systemen werkend op Windows 2000 en XP lopen gevaar. Na infectie installeert het een backdoor op uw systeem waarna de virusschrijver/cracker verschillende acties kan uitvoeren op het systeem. (Denk aan openen en verwijderen van programma`s en bestanden etc.). De toegang tot deze backdoor verloopt via poort 9996.

Via poort 445 probeert het dit lek aan te spreken. Is het doelsysteem kwetsbaar dan wordt vervolgens via FTP het schadelijke wormbestand gedownload.

Meer informatie over deze kwetsbaarheid vindt u hier:
Microsoft Security Bulletin MS04-011
© VirusAlert schaal

Innovatie:  15
Besturing:  50
Logistiek:  12
Schade:  25

Schaal:  25/100

Aanduiding: GEVAARLIJKGratis Nieuwsbrief!

Herkenning van besmetting:
* Blokkeer prventief het gebruik van poort 445 & 9996.

* Update uw Windows-systeem zodat de genoemde kwetsbaarheid wordt gedicht. U kunt dit eenvoudig doen via de website; http://windowsupdate.microsoft.com.

note: Deze oplossing is sinds 13 april 2004 beschikbaar, maakt u gebruik van de automatische Windows-update functie dan kan de oplossing reeds zijn geinstalleerd. Bezoek bij twijfel de windowsupdate site, deze zal automatisch bepalen of de patch reeds is geinstalleerd.

Bestanden

1a. Aanwezigheid van het bestand "avserve.exe" in de standaard Windows-directory. (c:\Windows )

1b. Aanwezigheid van .exe bestanden met de volgende willekeurige naamstelling: [5 getallen]_up.exe (Locatie : C:\Windows\System32)
** TIP: Let ter controle op de wijzigingsdatum van de bestanden, deze is gelijk aan de datum van infectie.

Registry
2. Creatie van de registry-sleutel:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
met de waarde:
"avserve.exe"=[locatie bestand]\avserve.exe

Verwijder instructies:
U moet er eerst voor zorgen dat het systeem niet automatisch wordt afgesloten, dit kunt u als volgt doen:

Als u gebruik maakt van Windows XP kunt u gebruik maken van het commando Shutdown -a. Klik op Start -> Uitvoeren en voer het commando in gevolgd door enter of OK. U kunt het afsluiten ook vertragen door de systeem tijd terug te zetten als het afsluitbericht in beeld verschijnt. Dit is vooral handig bij Windows NT/2000 installaties, waar niet het shutdown commando aanwezig is.

Tip
1a. Verwijder het virus met de gratis online scanner van McAfee, klik hier

1c. Indien Windows niet meer naar behoren functioneert. Start uw systeem dan op via een orginele opstartdiskette. Ga vervolgens naar stap 1.

2. Controleer hierna uw systeem op nog aanwezige bestanden en registry-regels voor zover nog aanwezig: verwijder deze handmatig.


Aanpassen van de registry?
Wij adviseren aanpassingen in de registry van Windows alleen te laten uitvoeren door Windows-specialisten.

3.A. - Start de pc op in de veilige modus, maar sluit eerst alle programma's af en sluit de pc af.
Haal vervolgens de stroom eraf en wacht 30 seconden (Dit mag NIET worden overgeslagen!!). Start de pc dan weer op, en door tijdens het opstarten van de pc de CTRL of F8 knop vast te houden (afhankelijk van het besturingssysteem) zal er een menu verschijnen. In dat menu selecteer je dan met behulp van de pijltjestoetsen de optie veilige modus en dan druk je op enter.

De pc zal dan opstarten in de veilige modus. In sommige gevallen kan het gebeuren dat de pc een 'keyboard error' geeft als je de CTRL of F8 knop indrukt, en in dat geval moet je even wachten tot de BIOS geladen is en dan de betreffende toets indrukken. Overigens kan alleen Windows NT niet in de veilige modus worden opgestart. Bij alle andere versies is dit wel mogelijk.

3.B. Klik op start en klik dan via programma's op MSDOS prompt.
Een dos scherm zal nu openen waar je als het goed is c:\windows> ziet staan.
Mocht er achter c:\windows> nog iets staan, type dan cd.. en druk daarna op enter.
-Type daarna "regedit"

Note voor XP-gebruikers
Het is belangrijk dat je de registry opent van de lokale machine, en niet van een individuele user. Daarom even de directorie wijzigen via de instructie cd.. Je komt dan uit in de directorie C:\Windows

3.C. De register editor zal nu openen, en het wordt ten strengste aanbevolen om een kopie van het register te maken VOOR dat je dingen gaat veranderen. Het register is het hart van je pc en als je hier dingen verkeerd in veranderd en/of verwijderd is het mogelijk dat je pc niet goed of zelfs helemaal niet meer werkt. Je kunt een kopie maken door bovenin de register editor op deze computer te klikken en vervolgens op register en dan op registerbestand exporteren.

3.D. - Aanpassen van het register.
Het is de bedoeling dat je dan op zoek gaat naar de volgende sleutel:
- Zie specificatie boven onder "herkenning van besmetting".

- Een registry sleutel verwijst in de "Waarde" altijd naar een bestand, vaak het virusbestand, gebruik de zoekfunctie van het register (CTRL-F) om deze bestanden (en bijbehorende sleutels) op te zoeken.

Als je op de sleutel klikt dan zie je in de rechter helft van je scherm welke waarden daar in zitten. Selecteer net zolang totdat je de juiste sleutel volledig kan zien in het linkerscherm. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de eindwaarde en kies "verwijderen".

3.E. Sluit vervolgens dit venster.

3.F. Sluit de pc af, wacht weer dertig seconden en start de pc dan op de normale manier op.

3.G. Voor nogmaals een volledige scan uit op uw systeem. Of met ge-update AV-software of met de bovengenoemde online scanner.
Link:
Advertentie:

Veilige kortingscodes

Op KortingscodeLab.nl tref je de volgende kortingen en aanbiedingen:

Wilt u ook VirusAlert.nl steunen met een advertentie? Dat kan hier.
Antivirus Pagina Nederland - de startpagina voor virussen, trojans en beveiliging.


Powered by Black Friday Deals .nu

© 2001-2018 VirusAlert.nl. Alle rechten voorbehouden. Disclaimer/PrivacyVirusalert is wordt doorontwikkeld door *Online Marketing Bureau - Springstof Marketing & Zoekmachine Marketing Bureau - Dutch Consultants
RSS