Tips voor een beter wifisignaal

Wifi Signaal

Bijna ieder huishouden heeft tegenwoordig wel wifi. Veel apparaten zijn via dit draadloze netwerk met het wereldwijde web verbonden. In de toekomst kan wifi ook een belangrijke rol gaan spelen in het zogenaamde internet der dingen. Ook de koelkast, de vriezer en de wasmachine worden dan via wifi op het internet aangesloten en zijn zo op afstand te bedienen. Een goed wifinetwerk is dus onontbeerlijk. Helaas zijn er bij veel mensen problemen met de snelheid van de wifi: het internet is erg traag of het signaal valt constant weg. Dit kan erg vervelend zijn, zeker als je net met iets belangrijks bezig bent. Overigens kan je ook traag internet hebben als de wifi wel goed is, maar dan komt dat door andere zaken. Er zijn gelukkig allerlei manieren om het wifisignaal in huis te verbeteren. Er zijn oplossingen die een investering vereisen, maar ook zonder kosten te maken kan je zorgen voor een beter en sterker wifisignaal.

Wifi

In een wifinetwerk wordt een internetverbinding gecreëerd door data te versturen tussen een wifirouter en een ontvanger, bijvoorbeeld een tablet of smartphone. Dit gebeurt door middel van straling. De twee belangrijkste stralingsfrequenties zijn de 5 Gigahertz en 2,4 Gigahertz frequentie. Deze twee frequenties hebben hun eigen voordelen. Hoe hoger namelijk de frequentie, hoe hoger de internetsnelheid. Maar een hogere frequentie heeft een kleinere reikwijdte. Wifi van 5 GHz komt dus minder goed door obstakels heen. Een verbinding via wifi zorgt eigenlijk voor heel goedkoop internet, omdat je voor een vast bedrag per maand onbeperkt kunt internetten. Dit in tegenstelling tot mobiel internet, waarbij je maar een beperkt aantal MB’s hebt.

Wifi reikwijdte verbeteren

Als je merkt dat het wifisignaal niet overal in huis goed genoeg is om fatsoenlijk te kunnen internetten, kun je een wifiversterker aanschaffen. Dit is een makkelijk te installeren apparaatje dat je in het stopcontact kunt steken. De versterker pikt het zwakke wifisignaal op en zendt het weer krachtig uit. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je de versterker niet zover van de router installeert dat ook de versterker bijna geen signaal meer oppikt. Het beste kun je de versterker installeren midden tussen je wifirouter en de plaats in huis waar je een beter signaal wilt.

Wifi uit het stopcontact

Een relatief nieuwe manier om het wifisignaal overal in huis te verbeteren, is een internetverbinding via het elektriciteitsnetwerk. Je sluit dan je router met een speciale kabel aan op het stopcontact. Vervolgens stop je in iedere ruimte een kastje in het stopcontact die dan via de koperdraden in stroomkabels in verbinding staat met de router. Dit kastje kan vanaf daar een wifisignaal uitzenden. Hierdoor heb je in alle ruimtes met zo’n kastje een prima wifisignaal.

Betere wifi zonder kosten

De aanschaf van bovenstaande oplossingen brengt natuurlijk kosten met zich mee. Maar ook zonder kosten te maken kan je de wifi in huis al flink verbeteren. Zo is een eerste stap het centraal positioneren van je wifirouter. Hierdoor heb je de grootste kans op wifi in alle ruimtes. Sommige routers geven de mogelijkheid om de frequentie van het wifisignaal te wijzigen. Als je deze op 5 GHz zet (i.p.v. 2,4 GHz) heb je minder kans op verstoringen van andere wifi netwerken die vaak op 2,4 GHz staan. Zo krijg je dus een stabieler signaal. Ook het aan- en uitzetten van je router kan al zorgen voor een sterker signaal.