13% thuisnetwerken besmet met malware

  • Bron (c) 2012, VirusAlert

Dertien procent van de Amerikaanse thuisnetwerken was in het derde kwartaal besmet met malware. Dat beweert beveiligingsbedrijf Kindsight Security naar aanleiding van eigen onderzoek. 6,5% van de netwerken heeft met ernstige dreigingen te maken, zoals bots, rootkits en banking Trojans. De ZeroAccess malware vormt één van de voornaamste dreigingen. Deze malware heeft wereldwijd 2,2 miljoen systemen besmet.

De malware wordt onder andere ingezet voor clickfraude. Volgens Kindsight zou de malware adverteerders in theorie 700.000 euro per dag aan clickfraude kunnen kosten.

“Het ZeroAccess-botnet is behoorlijk gegroeid en het actiefste botnet dat we dit jaar hebben gemeten”, zegt Kindsight security-architect Kevin McNamee. “Cybercriminelen gebruiken ZeroAccess voornamelijk voor clickfraude, wat voor miljoenen euro’s aan schade kan zorgen.”

Router
ZeroAccess gebruikt een peer-to-peer command en control protocol, waar besmette computers via super-nodes communiceren. Een ‘super-node’ is een besmette computer die direct, zonder router of ander network address translation (NAT) apparaat, met het internet is verbonden. De meeste ZeroAccess infecties bevinden zich in de VS, gevolgd door India en Italië.