15 virussen voor Mac OS X ontdekt in 2009

  • Bron (c) 2009, VirusAlert

Windows is nog altijd hét favoriete besturingssysteem van virusschrijvers, aangezien 99,3% van alle malware in omloop hiervoor ontwikkeld wordt. In de eerste helft van 2009 werden voor Microsoft’s besturingssysteem 659.009 nieuwe wormen, virussen, Trojaanse paarden en andere malware ontdekt. In de laatste zes maanden van vorig jaar had Windows met 571.568 malware exemplaren al een aandeel van 99,2%. Bij Mac OS X zag anti-virusbedrijf G Data een heel andere situatie. Tot nu toe werden er dit jaar 15 nieuwe malware exemplaren ontdekt, wat er 9 meer zijn dan in de laatste helft van 2008.

Apple’s besturingssysteem komt niet eens in de top 5 van meest misbruikte platformen uit. Ook Unix-gebaseerde systemen wisten met 66 schadelijke programma’s geen plekje in de top 5 te veroveren. Wel steeg het aantal exemplaren ten opzichte van de vorige periode, toen de teller 16 bleef steken. Naast Windows malware zijn WebScript exploits (HTML, Flash, PHP en ASP) de meest voorkomende schadelijke code, gevolgd door Shell scripts (Ruby, Python, Perl, VBS), MSIL (.Net) en mobiele maware.

Mobiele malware
Het totaal aantal nieuwe malware voor smartphones en mobiele computers is met ongeveer de helft toegenomen en schadelijke programma’s voor mobiele apparaten hebben daardoor weer een positie in de top 5 behaald. Onderzoekers detecteerden 106 nieuwe malware exemplaren. Ongeveer 90 van deze schadelijke bestanden hebben geen eigen verspreidingsroutine en worden voor de verzending van SMS aan voornamelijk Russische en Chinese telefoongebruikers gebruikt. Alleen de ‘Sexy’ familie verspreidt zich zelfstandig per SMS met een link op een website. Het aangeboden bestand is door Symbian gesigneerd, wat de vereiste gebruikeractie tot één reduceert.