20% Macs besmet met Windows-malwar

  • Bron (c) 2012, VirusAlert

1 op de 5 Mac-computers is geïnfecteerd met één of meer exemplaren van Windows-malware. Dat blijkt uit onderzoek onder 100.000 Mac-computers door anti-virusbedrijf Sophos. De virusbestrijder biedt een gratis Mac-virusscanner aan en kon daardoor de gegevens verzamelen. Hoewel Windows malware op Macs geen symptomen van infecties veroorzaakt, tenzij gebruikers ook Windows op hun computer hebben, kan het nog steeds worden verspreid naar andere computers.

Verder blijkt dat 2,7% (1 op 36) van de Macs geïnfecteerd was met Mac OS X malware.”Sommige Mac-gebruikers zullen opgelucht zijn dat ze zeven keer meer kans hebben om Windows virussen, spyware en Trojans op hun Macs aan te treffen dan Mac OS X specifieke malware, maar Mac malware wordt verrassend vaak ontdekt”, aldus Graham Cluley van Sophos. “Mac-gebruikers moeten wakker worden geschud over het groeiende malware probleem.”

Doelwit
Volgens Cluley zien cybercriminelen Mac-computers als een makkelijk doelwit, omdat hun eigenaren doorgaans geen anti-virus software geïnstalleerd hebben en omdat men denkt dat de Mac gebruiker een hoger besteedbaar inkomen heeft dan de gemiddelde Windows-gebruiker.

De in kaart gebrachte Mac gebaseerde bedreigingen bestaan vooral uit scareware (18%) en het recente 600.000 sterke Flashback botnet (75%).