Aankondiging wereldwijde hackwedstrijd zorgt voor paniek

  • Bron (c) 2003, Zdnet.nl

Veiligheidsspecialisten maken zich nerveus over een grootschalige ‘hackwedstrijd’ aanstaande zondag. Het is de bedoeling dat hackers zoveel mogelijk websites proberen te kraken, en een teken van hun aanwezigheid achterlaten in de vorm van webgraffiti. “Wegens de grootschaligheid van de wedstrijd kan de normale werking van het internet verstoord worden”, waarschuwt Internet Security Systems.

Volgens het veiligheidsbedrijf zijn er aanwijzingen dat hackers in alle stilte voorbereidingen treffen om komende zondag massaal in actie te komen.

De zogeheten Defacer’s Challenge-webstrijd werd aangekondigd via www.defacers-challenge.com, een website die tijdens het schrijven van dit artikel niet in de lucht was. De site bevatte uitleg over de wedstrijd in het Engels en het Portugees, wat wijst in de richting van Braziliaanse hackers. Dat land heeft een sterke traditie van zogenaamde ‘defacement’-groepen. Voor deze hackers ligt de kick in het overnemen van een site en deze te vervangen of grondig aan te passen. Voor sommigen is dit een uitgelezen kans om een uitgesproken politieke boodschap te verspreiden.

De wedstrijd roept op om in de loop van zondag 6.000 websites te kraken. Wie daar het eerst in slaagt, wint. Al naargelang het systeem waarop de server draait, krijgen de hackers meer punten. Een Windows-server levert een punt op, Unix, Linux of BSD twee en AIX drie punten. Het kraken van een HP-UX of Mac OS X server levert een maximum van vijf punten op.

Het is echter nog niet zeker of de aankondiging geen hoax is. “Ik heb contact opgenomen met Braziliaanse defacers en zij zeggen dat de wedstrijd een grap is”, vertelt veiligheidsexpert Rafael Nunez. Volgens hem heeft ISS door aandacht te vestigen op het gegeven meer schade dan goeds aangericht.

Die mening wordt gedeeld door Symantec, die over de wedstrijd geen waarschuwing verspreidt. Zij zien de wedstrijd niet als een veiligheidsrisico en melden geen toename in voorbereidende hackactiviteit op internet.

De firma van de bekende cryptograaf Bruce Schneier raadt aan op zeker te spelen. “Hoewel er geen garantie is dat het evenement doorgaat, is de mogelijkheid al reden genoeg om de beveiligingsmaatregelen na te kijken en patches te actualiseren.”

ISS meldt de afgelopen dagen een verhoging in scanactiviteit op het internet. Dit kan een aanwijzing zijn dat hackers nu al kwetsbare servers zoeken om ze zondag effectief over te nemen. Er wordt daarbij wellicht gezocht naar servers waarop meerdere sites draaien, zoals bij webhostingfirma’s. Zo kunnen de hackers met een tool in een klap de homepage van talloze sites kapen, waardoor ze sneller aan hun totaal van 6.000 sites komen. De afgelopen dagen werden in ieder geval minder sites gehackt, bevestigt hackarchief Zone-H.org. Ook dit kan een teken zijn dat hackers hun krachten aan het sparen zijn voor zondag.