Aantal cyberaanvallen verdubbeld

  • Bron (c) 2015, VirusAlert

Het aantal ontdekte aanvallen op bedrijven is dit jaar ruim verdubbeld. Daarbij werden zeker 4400 ‘doelen’ getroffen.

Dat meldt beveiliger Kaspersky Lab. De aanvallen maken deel uit van in elk geval 7 grote, geavanceerde hardnekkige aanvalscampagnes (APT’s). Daaronder valt onder meer Careto, ofwel Mask, dat gericht was op het stelen van data. Doelwitten hierbij waren overheidsorganisaties, energiebedrijven, onderzoeksinstituten en private investeerders.

Een andere grote aanval betrof ‘Luuuk’ waarbij klanten van een Europese bank binnen een week voor een half miljoen euro werden bestolen.

Opmerkelijk was MiniDuke, maar vooral omdat het een backdoor bevat die is geschreven in het aloude Assembler en omdat het gebruik maakte van meerdere redundancy paths waaronder Twitter-accounts.
Hotelgasten

De meest recent ontdekte, of in elk geval gepubliceerde, aanvallen zijn Darkhotel en Operation Cleaver. Darkhotel is al minstens tien jaar in de weer waarbij hotelgasten in onder meer Japan, Rusland, China , Duitsland, Ierland en de VS het doelwit zijn. Onder meer met spear fishing en zero day exploits kregen de hackers toegang tot NGO’s en militaire organisaties.

Operation Cleaver, een grootse, al jaren lopende infiltratiecampagne waarbij de controle over tientallen kritieke infrastructuren is verkregen, is hoogst waarschijnlijk de wraak van Iran voor Stuxnet.