aantal pogingen tot afpersing door hackers stijgt

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

PandaLabs rapporteert het opduiken van een nieuw type spyware, SpywareNo, die gebruikers ertoe aanzet een oplossing aan te kopen om zich te weren tegen valse besmettingen. Deze nieuwe kwaadaardige code komt na gelijksoortige bedreigingen die gedetecteerd werden gedurende de voorbije weken. Dit lijkt een golf van pogingen tot afpersing van computergebruikers.

Na aanvallen, uitgevoerd gedurende de voorbije weken, van PGPCoder, een Trojan die bestanden met bepaalde extensies encrypteert en dan een bepaald bedrag vraagt om dit proces om te keren, of Topspyware, spyware die zich op een gelijkaardige manier gedraagt als de huidige bedreiging, wordt nu ook SpywareNo toegevoegd aan de lijst, die ‘ransomware’ genoemd wordt. ‘Ransomware’ is kwaadaardige software, door de ontwikkelaars ervan gebruikt om een afkoopsom te eisen.

SpywareNo maakt misbruik van zwakke plekken in de browser om zich op de computer van de gebruiker te downloaden als ze bepaalde websites bezoeken. De visuele symptomen van besmetting zijn onmiddellijk zichtbaar. Eenmaal geïnstalleerd op de pc, creëert SpywareNo een icoon op het bureaublad en op de Windws takenbalk met een waarschuwing voor een valse besmetting door spyware. Het verandert ook de registry, om zich ervan te verzekeren dat de malware uitgevoerd wordt telkens het systeem opstart.

Na enige tijd, toont het een bericht een waarschuwing op het scherm om te waarschuwen voor de gevaren van spyware en nodigt het de gebruikers uit een volledige versie van het product te kopen om de computer te desinfecteren. Als gebruikers zich niet registreren, zal deze commerciële software bedreigingen “detecteren” die niet werkelijk bestaan op de computer en die “verwijderd” zullen worden, van zodra de gebruikers voor het product betalen. Op de website die gebruikt wordt voor deze afpersing, is het mogelijk een testversie van het product te downloaden.