Aanvallen op sociale netwerken blijven groeien

  • Bron (c) 2011, VirusAlert

Beveiligingsspecialist SpicyLemon, leverancier van onder andere ESET NOD32 beveiligingsproducten, voorspelt voor 2011 diverse trends op het gebied van IT-beveiliging. Zo zullen aanvallen op social network sites als Facebook, Twitter en LinkedIn toenemen. Verder zijn mobiele apparaten ook steeds vaker het doelwit van aanvallen. Ook blijven botnets een groot probleem.

Sociale netwerken
Volgens SpicyLemon blijven Facebook en Google gebruikt worden voor social engineering aanvallen. Ook wordt een toenemend aantal aanvallen verwacht op andere social network sites zoals LinkedIn, Orkut en Twitter, en zoekmachines zoals Bing en Yahoo. Dit zal vooral het geval zijn als de grootste netwerken meer maatregelen treffen die de kosten van social engineering aanvallen verhogen.

“De kosten gaan namelijk omhoog door deze maatregelen en dit kan er voor zorgen dat de focus wordt verlegd naar de kleinere partijen zoals LinkedIn”, aldus Nienke Ryan van SpicyLemon. “Facebook blijft maar proberen de symptomen tegen te gaan, in plaats van de oorzaak aan te pakken. Bovendien blijven ze het social media privacy probleem afschuiven op de gebruikers die hierin hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen volgens Facebook”.

Botnets
Volgens Ryan blijven Botnets een groot probleem, maar realiseren mensen zich dat kleinere, low-profile botnets een minstens zo grote bedreiging vormen als ‘the big name’ botnets, die heel nauw gemonitord worden door security experts. Dit zou de makers ervan wellicht doen overwegen te stoppen met het verder ontwikkelen, hoewel Ryan die kans toch heel klein acht.

Mobiel
Mobiele apparaten zijn steeds vaker het doelwit van aanvallen. Merken die zijn beschermd doordat ze op een whitelist staan, zijn veel minder kwetsbaar voor malware-aanvallen. De verwachting is echter dat frauduleuze social engineering aanvallen doorgaan.

Java-omgeving
Bedreigingen van Boonana, de ‘lookalike’ van Koobface, kunnen verschillende besturingssystemen infecteren. Deze malware zal waarschijnlijk vaker gebruik gaan maken van Java-omgevingen, zodat meerdere platformen geïnfecteerd raken. Een voorbeeld hiervan zijn botnets met ‘zombies’ die zowel functioneren op Windows als niet-Windows-besturingssystemen.

Blackhat
BlackHat SEO (Search Engine Optimization), ook wel ‘index poisoning of ‘index hijacking’ genoemd, is niet nieuw. Het gebruik van social media biedt blackhats echter wel nieuwe mogelijkheden de techniek te optimaliseren, waardoor gebruikers die real-time zoeken, terecht komen op kwaadaardige sites.

website SpicyLemon