Adobe: PDF-spam vormt geen verhoogd risico

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Adobe Systems heeft verklaard dat PDF-spam geen bijzonder beveiligingsrisico vormt. Met deze uitspraak reageert de ontwikkelaar van het PDF-formaat op een groot opgezette spam campagne waarin het PDF-formaat als e-mail bijlage wordt misbruikt door spammers.
Al maanden waarschuwen beveiligingsbedrijven voor de bedreiging van PDF-spam. Volgens Adobe is dit niet terecht. “Door PDF’s kan malware niet gemakkelijker op een computer doordringen dan via wat voor andere e-mail bijlage dan ook”, verklaarde Adobe- beveiligingsingenieur Erick Lee. “Er is geen bewijs dat zulke spam een verhoogd risico vormt voor de gebruiker. Spam mails zijn frustrerend, maar er zijn geen gevallen bekend waarin PDF-spam tot een beveiligingsprobleem heeft geleid. PDF’s zijn nog altijd de standaard voor een veilige manier van datauitwisseling”

Sinds juni is volgens een rapport van Symantec een toename ontstaan in het aantal PDF-spams. Inmiddels bevat ongeveer 8% van alle spamberichten een PDF in de bijlage. Daarom is het volgens Erick Lee toch belangrijk zich te wapenen tegen gevaarlijke e-mail bijlagen.
“Wij adviseren geen e-mail bijlagen van onbekende afzenders te openen en niet op de in de mail aanwezige links te klikken.”