AIVD wil op grote schaal e-mail aftappen

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) wil in samenwerking met de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) op grote schaal e-mail gaan aftappen. De organisaties hebben daartoe een overeenkomst gesloten.

Het onderscheppen van e-mail wordt een taak van de Nationale Sigint Organisatie (NSO); een in 2003 opgerichte projectorganisatie van AIVD en MIVD die ook het satellietverkeer afluistert. Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom stelt dat echter niet duidelijk is wat de geheime diensten precies onder ‘e-mail’ verstaan.

Waar het gaat om ongericht en grootschalig afluisteren, zijn de veiligheidsdiensten uitsluitend gemachtigd om draadloze communicatie te onderscheppen. Ze mogen dus e-mail aftappen die wordt verzonden via satelliet, umts, Wifi en dergelijke; verkeer dat gewoon via telefoonlijnen, kabels en internet backbones verloopt, moet ongemoeid worden gelaten.

De veiligheidsdiensten hebben het in hun overeenkomst echter over de noodzaak om eerst, naast de aanleg van schotels voor het afluisteren van satelliet-communicatie, “interceptiecapaciteiten” te bouwen. Waar deze extra capaciteit voor bedoeld is, is niet helemaal duidelijk. Toch verzekerde een woordvoerder van het ministerie van defensie na vragen van Bits of Freedom dat de NSO alleen e-mail over satelliet zal afluisteren.

Data mining
Als het aan de AIVD ligt, wordt er in de toekomst echter veel intensiever internetverkeer afgeluisterd. Een woordvoerder liet het blad FEM Business weten dat de geheime dienst vrij wil kunnen zoeken in opgeslagen verkeersgegevens, wanneer het Europese plan voor de bewaarplicht werkelijkheid wordt.

De AIVD wil daarvoor data-mining-software inzetten; programma’s die zelf op zoek gaan naar steekwoorden en patronen in grote hoeveelheden data. “Nu is de invalshoek dat we een aanwijzing hebben en dan gaan zoeken. Met data-mining kunnen we gericht zoeken naar aanwijzingen”, aldus de woordvoerder.

Bits of Freedom wijst erop dat de AIVD dus een heel ander gebruik van de bewaarplicht nastreeft dan Minister Donner van justitie de Tweede Kamer tot nu toe heeft voorgehouden. De minister stelt dat de gegevens alleen door opsporingsinstanties zullen worden gebruikt voor het gericht zoeken naar informatie over een bepaald persoon. De privacy van burgers zou daarom niet in gevaar komen.

“De AIVD wil echter gecompliceerde zoekopdrachten uitvoeren binnen de opgeslagen gegevens zonder dat zij een bepaald persoon op het oog heeft. De dienst kan in dat geval intensief zoeken naar gedragspatronen, vooral dankzij de locatiegegevens van mobieltjes”, aldus Bits of Freedom.

Over de bewaarplicht wordt overigens nog steeds onderhandeld in Europa. De Europese ministers van justitie zullen op 8 september de plannen verder gaan bespreken.