Amerikaanse datadief gaat 8 jaar de cel in.

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

De Amerikaanse spammer Scott Levine is veroordeeld tot acht jaar cel. Begin 2003 stal de 46-jarige hacker meer dan een miljard persoonlijke bestanden van het e-mailbedrijf Snipermail.com via de ftp-servers van Acxiom. Dit is een bedrijf dat persoonlijk gegevens bewaart over klantgegevens van banken, creditcardverstrekkers en overheidsdiensten.

Levine stuitte destijds op een versleuteld wachtwoordbestand op de ftp-server van Acxiom. Met behulp van een speciaal programma, wist hij 40 procent van de wachtwoorden te ontcijferen. Met de verkregen wachtwoorden plukte hij nog meer vertrouwelijke informatie van de servers van Acxiom. Deze gegevens werden doorverkocht aan andere bedrijven, of door Snipermail.com gebruikt om spam te versturen. De openbare aanklager omschreef de datadiefstal als “een van de grootste in de geschiedenis”.

Volgens Levine probeerden ontevreden werknemers hem de schuld in de schoenen te schuiven, omdat ze zijn bedrijf wilden overnemen. Althans dat was zijn methode om zichzelf te verdedigen. De rechter en jury in de Amerikaanse staat Arkansas achtten deze verklaring niet geloofwaardig. De 46-jarige datadief werd veroordeeld tot 8 jaar cel en moet een boete van 12.300 dollar betalen.