Angst voor downloaden van spyware

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

Door de opkomst van spyware en adware gedragen Amerikanen zich online anders dan voorheen. Uit angst stoppen velen met het gebruik van p2p.

Dit blijkt uit een nieuwe studie van Pew Internet & American Life Project. In totaal heeft 68 procent van de internetters het afgelopen jaar problemen gehad met hun computer die gerelateerd zijn aan spyware en virussen.

Verder zegt een kwart op zijn pc nieuwe programma’s te hebben gezien of nieuwe icoontjes waar ze verder niets vanaf weten. Ook het veranderen van de opstartpagina van de browser komt veelvuldig (18 procent) voor.

Maar de Amerikaan blijft niet lijdzaam toezien. Meer dan 80 procent zegt namelijk niet meer zo maar mailattachments te openen, tenzij ze zeker weten dat ze veilig zijn. Verder meldt ongeveer de helft dat ze zijn gestopt met het bezoeken van verdachte webpagina’s.

Opvallend is tot slot dat maar liefst een kwart is gestopt met het downloaden van muziek en video via p2p-diensten. Zij hopen zo verschoond te blijven van spyware en adware.