Apple updatet anti-malwaresoftware tegen nieuw botnet

  • Bron (c) 2014, VirusAlert

Apple heeft zijn anti-malwaresoftware Xprotect een update gegeven, waarmee het Macs beter beschermt tegen een nieuw type malware.

Mac.BackDoor.iWorm, zoals de malware heet, richt zich enkel op Macs en wist in korte tijd 17.000 OS X-computers te besmetten. In Nederland zijn er, voor zover bekend, 544 geïnfecteerde computers.
De update van Xprotect moet installatie van twee varianten van de malware voorkomen, melt Macrumors. OS X checkt dagelijks of er nieuwe updates zijn voor de anti-malwaresoftware.

iWorm werd eerder deze week ontdekt door het Russische antivirusbedrijf Dr. Web. Het is nog niet precies duidelijk hoe het zich verspreidt. Wel is ontdekt dat het botnet, opvallend genoeg, wordt aangestuurd via internetforum Reddit. Op een subform van de site worden de ip-addressen geplaatst van de botnetservers. Geïnfecteerde computers maken gebruik van Reddits zoekfunctie om de lijst te vinden.
Wanneer een geïnfecteerde computer met één van die servers verbindt kan het opgedragen worden om een aantal taken uit te voeren, waaronder het stelen van gevoelige informatie of het verspreiden van het virus.