Apple wijzigt statement; Bestand tegen virussen

Jaren lang stond Apple bekend als het besturingssysteem dat, in tegenstelling tot het Microsoft Windows systeem, immuun was voor virussen.

Nu de populariteit van Apple computers stijgt, stijgt ook de interesse van hackers. Na een virus aanval eerder dit jaar heeft Apple daarom de teksten op zijn site aangepast en de tekst; bestand tegen pc-virussen veranderd in gebouwd voor veiligheid.

Doordat Apple zelf de hardware en het besturingssysteem maakt, en deze naadloos op elkaar laat aansluiten, werden Apple computer lange tijd niet door duizenden virussen belaagd zoals veel Windows-computers. Daarnaast waren het aantal Mac gebruikers redelijk klein in vergelijking met met het aantal Windows gebruikers, wat het voor hackers minder interessant maakte.

Intussen is het marktaandeel van Apple computers enorm gestegen. Het bedrijf zag zijn marktaandeel op de pc-markt in amper vier kwartalen tijd groeien van 9% naar 15% en haalt daarmee Hewlett-Packard in als grootste computer verkoper ter wereld. Hiermee is Apple ook voor virus ontwikkelaars een stuk interessanter geworden.

In april dit jaar zijn er door een lek in Java 600.000 Apple computers besmet met het Flashback virus. Een virus dat hackers op afstand toegang geeft over de controle van de PC. Na een Java update was het virus verholpen maar het toont toch dat het niet onmogelijk is het Apple systeem te hacken.

In de toekomst zou dit kunnen betekenden dat Apple, net als Microsoft, aan de slag moet gaan met updates, security patches en ga zo maar door. Microsoft is hier al jaren mee bezig en heeft een geavanceerd systeem ontwikkeld waarmee zij code kunnen controleren en security audits van software op regelmatige basis uitvoeren. Ook is er tegenwoordig anti virus software voor Mac.

Apple profiteerde de afgelopen tijd enorm van de quasi-immuniteit van de Mac tegenover massa’s Windows-virussen. In de vele reclame boodschappen maakte zij hier melding van.

De firma maakte daar in zijn PR soms ook regelmatig melding van, maar lijkt daar nu deels van terug te komen: de melding ‘bestand tegen pc-virussen’ verdween stilletjes van zijn website. In plaats daarvan vermeldt de pagina nu slechts dat OS X ‘is gebouwd voor veiligheid’. Door de gestegen belangstelling van het grote publiek zou ook de kans op daadwerkelijk ernstige Mac-infecties verhoudingsgewijs wel zijn toegenomen.

auteur: T. De Jong werkzaam bij Kaspersky Lab