Autorun-virus ook in oktober gevaarlijkste bedreiging wereldwijd

  • Bron (c) 2011, VirusAlert

SpicyLemon, leverancier van bijvoorbeeld ESET NOD32 beveiligingsproducten, heeft de top tien internetbedreigingen bekend gemaakt die ESET afgelopen maand heeft geanalyseerd. INF/Autorun staat wederom op de eerste plek wereldwijd, de dreiging was goed voor 5,21% van alle malware in oktober. Het Autorun-virus richt zich op het autorun.inf-bestand, dat programma’s automatisch opstart bij het gebruik van verwijderbare media, zoals usb-sticks.

Virussen die het autorun.inf-bestand aanpassen of op een andere plek installeren kunnen zich via verwijderbare media razendsnel verspreiden.

Nienke Ryan, product en strategie manager SpicyLemon verbaast zich niet over de eerste plek van het Autorun-virus. “Het gebruik van verwijderbare media is heel populair en helaas zijn virusschrijvers zich hiervan bewust. Keer op keer zie je daarom INF/Autorun hoog terugkeren in de ranglijst van internetbedreigingen. Wij adviseren om goede en up-to-date antivirussoftware te gebruiken om deze, en alle andere vormen van malware tegen te gaan.”

De top tien van bedreigingen in Nederland in oktober 2011 ziet er als volgt uit:

1. Win32/HackKMS.A 4.43 %
2. HTML/ScrInject.B.Gen 3.23 %
3. Win32/SoftonicDownloader.A 2.37 %
4. Win32/Toolbar.Babylon 2.35 %
5. JS/Kryptik.CS 2.12 %
6. HTML/Iframe.B.Gen 1.93 %
7. Win32/HackKMS.B 1.61 %
8. Win32/RegistryBooster 1.47 %
9. Win32/InstallCore.C 1.34 %
10. Win32/Packed.Autoit.C.Gen 1.17 %

Over SpicyLemon

SpicyLemon is beveiligingsspecialist van onder andere een nieuwe generatie computerbeveiliging van ESET NOD32, Acronis en Puresight Parental suite. Een nieuwe generatie, omdat de producten sneller en betrouwbaarder werken dan concurrerende producten en net even anders dan anders functioneren. Bovendien gebruiken de producten hiervoor een minimum aan systeemresources.