AVG biedt gratis anti-Rootkit aan

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

GRISOFT, ontwikkelaar van AVG Internet beveiligingssoftware, heeft nieuwe freeware bekendgemaakt voor de detectie en verwijdering van rootkits. Rootkits worden gebruikt om malware, zoals trojans en keyloggers te verbergen op computers. Dit stelt schadelijke software in staat om bijvoorbeeld wachtwoorden en gevoelige gegevens van een geïnfecteerde computer te stelen zonder dat de gebruiker daar erg in heeft.

Rootkits werden ooit door hackers gebruikt om na een computerinbraak hun sporen te verbergen. Tegenwoordig wordt de techniek gebruikt om de aanwezigheid van schadelijke software te maskeren zodat het stelen van persoonlijke informatie zoals creditkaartgegevens onopgemerkt blijft.

In vergelijking met traditionele malware zijn rootkits serieuze bedreigingen geworden omdat bestaande antivirus software de Rootkit niet kan opsporen en ook niet kan verwijderen. Ze verstoppen zich in het operating system – waar zich ook essentiële programmaonderdelen bevinden waaronder antivirus protection. Er moet dus onderscheid worden gemaakt tussen de rootkit en de legitiem in het operating system aanwezige programmatuur. Na een bètafase van zes maanden heeft GRISOFT de AVG Anti-Rootkit als freeware vrijgegeven.

“Rootkits zijn computercodes die een heimelijk bestaan leiden en die slechts met grote moeite zijn op te sporen”, zegt Larry Bridwell, Global Security Strategist of GRISOFT. “AVG Anti-Rootkit ontwikkeld om rootkits te op te sporen en effectief te vernietigen, zonder de gebruikers lastig te vallen met vals alarm.”

Zoals alle AVG-producten is ook de AVG Anti-Rootkit gratis beschikbaar, inclusief regelmatige updates en simpele bediening. GRISOFT producten zijn verkrijgbaar op de website www.grisoft.com en in Nederland bij AVG Nederland www.avgnederland.nl