Backboon-servers overleven ddos-aanval

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Dertien rootservers op de ruggengraat van het Internet hebben gisteren een zware ddos-aanval overleefd. Het was de zwaarste aanval sinds oktober 2002. Toen vielen er in totaal acht rootservers uit. Ditmaal bleven de aangevallen servers allemaal in de lucht.

De ddos-aanval was bijna zo sterk als die in 2002. “Omdat computers nu veel krachtiger zijn en geïmplementeerde beveiliging hebben, gingen er dit keer geen servers plat,” aldus Ben Petro van provider en tld-operator Neustar. ”Een aantal servers begaf het bijna. Als gevolg reageerden de G- en de L-machines tijdelijk niet op negentig procent van de aanvragen.” Volgens Pedro was de aanval gericht op dochterbedrijf UltraDNS, dat het .org-tld beheert. Dit keer hadden internetters er weinig tot geen last van.

Dergelijke ddos-aanvallen verlopen via botnetwerken. Met behulp van Trojaanse paarden worden PC’s van nietsvermoedende gebruikers gekaapt. Deze besmette computers veranderen in zombiemachines. Aanvallers kunnen op afstand deze zombiecomputers inzetten om ddos aanvallen uit te voeren. Het probleem is dat die zich overal wereldwijd kunnen bevinden en de aanvallers zijn daarom ook lastig te traceren. Het meeste verkeer zou dit keer afkomstig zijn geweest uit Zuid-Korea.