Banken wijzen op belang van goed beveiligde pc

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

De reclamecampagne 3X Kloppen van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is wederom opnieuw gelanceerd. De reden: veel Nederlanders die internetbankieren beseffen nog steeds niet dat online betalen gevaarlijk kan zijn.

De campagne heeft een nieuwe commercial en ook de website 3xkloppen.nl heeft een aangepast uiterlijk gekregen. Er is een test te krijgen die bankklanten onder meer vraagt of zij de laatste updates van hun software en besturingssysteem in huis hebben en hoe het is gesteld met hun draadloze verbinding.

Uit recent onderzoek van de NVB blijkt dat maar een fractie van de ondervraagde klanten internetbankieren onveilig vindt. Toch heeft een vijfde de beveiliging van zijn pc niet op orde, waardoor het gevaar op identiteitsfraude of oplichting flink toeneemt.

Het vervolg van de campagne richt zich daarom vooral op de eigen verantwoordelijkheid van de klant. “Voor de veiligheid van internetbankieren hebben banken én klanten een gezamenlijke verantwoordelijkheid, zegt NVB-voorzitter Boele Staal. “Banken willen consumenten daarom laten zien hoe men zo veilig mogelijk kan internetbankieren.”
Banken zijn als de dood dat consumenten het vertrouwen in internetbankieren verliezen. Ironisch genoeg is juist de klant zelf de zwakste schakel in de beveiliging.

De Nederlandse banken startten februari dit jaarde eerste campagne – 3 x kloppen – om hun klanten te wijzen op de mogelijke gevaren van internetbankieren. De campagne spoort de internetgebruiker aan om bij online transacties drie dingen in het oog te houden: zijn internetbeveiliging, de website van de bank zelf en het verloop van de transacties.

“Er is geen geweldig probleem”, klonk het bij de lancering van de campagne. De schade die banken lijden door internetfraude is “te verwaarlozen”. Maar de sector wil het bewustzijn verhogen voordat de problemen wél de pan uit rijzen.