BBC ‘hackt’ 22.000 computers

  • Bron (c) 2009, VirusAlert

De BBC heeft software aangeschaft waarmee zij een botnet gestart zijn en de controle over 22.000 computers heeft genomen.

Een botnet is een collectie van softwarerobots of bots, die automatisch en zelfstandig opereren. De BBC gebruikte dit botnet om aan te tonen hoe slecht de beveiliging van pc’s is en hoe makkelijk hackers de controle over een computer over kunnen nemen.

Ook vond de BBC het belangrijk om botnets en de gevaren ervan bekender te maken onder consumenten. Op de site wordt gemeld dat het programma geen persoonlijke informatie heeft gebruikt.

De BBC heeft wel alle computers opdracht gegeven een spammail te sturen naar twee emailadressen die zij zelf hadden aangemaakt. Maar ze waarschuwt dat hackers een botnet voor gevaarlijkere dingen gebruiken.

Crimineel

De eigenaren van de geïnfecteerde computers hebben na afsluiting van het project een bericht gehad waarin duidelijk wordt gemaakt hoe slecht hun systeem beveiligd is en dat zij onderdeel uitmaakte van het botnet.

De Engelse nieuwssite verdedigde het ‘hacken’ met het argument dat zij geen criminele motieven had. Als dat wel het geval was geweest hadden zij de wet overtreden. Nu is dit niet het geval, aldus de BBC.

De Engelse website van The Register is het hier niet mee eens. Het bedrijf raadpleegde een aantal advocaten en die omschreven de actie als “naïef en potentieel crimineel.”

“De BBC heeft de Computer Misuse Act gebroken door de computers spam te laten sturen”, aldus Struan Robertson, redacteur van out-law.com. “Criminele motieven zijn niet noodzakelijk, het onbevoegd binnendringen van een computer is een misdrijf.”

Joris Evers, PR coördinator bij McAfee, schrijft op zijn blog dat hij vraagtekens plaats bij het motief van de BBC. “Botnets zijn niet onbekend, bedrijven als Microsoft en McAfee brengen consumenten al jaren op op de hoogte van de gevaren van botnets.”