Belgische ‘Hacker’ veroorzaakt rel over internetbankieren

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

In België is opschudding ontstaan rond de acties van een ‘hacker’, die verschillende gebruikers van online bankiersystemen beroofd zou hebben. Het begon vanochtend allemaal met een artikel in de krant Het Laatste Nieuws – dat de reputatie heeft vrij veel inkt aan de koppen te besteden. Daarin beschreef Pieter Miclotte hoe hij in ware Hollywood-hackerstijl geld afhandig heeft gemaakt van klanten van de banken ING en Keytrade en stelde hij de veiligheid van internetbankieren aan de kaak. Miclottes werkwijze berust naar eigen zeggen op social engineering; terwijl hij met zijn slachtoffers aan het chatten was, ging hij op hun computer op zoek naar software en gegevens voor online bankieren. Die zette hij naar eigen zeggen ongemerkt over op zijn computer, waarna hij een ‘verboden programma voor hackers’ gebruikte om ‘de sterretjes van de wachtwoorden te laten verdwijnen’.

Hij beweerde zo minstens 20.000 euro gestolen te hebben van twee Oost-Vlaamse klanten van ING en Keytrade. Veel spijt van die acties zei hij niet te hebben: ‘Geen geweld, geen bedreigingen, en mijn slachtoffers worden toch terugbetaald door de verzekeringen. Mijn uiteindelijke slachtoffers zijn dus grote financiële instellingen, geen particulieren. Daarmee kan ik leven.’ Het is hoe dan ook de vraag in welke mate Miclotte – die vroeger nog op tv verklaard heeft dat internetbankieren zeer veilig is – een echte hacker is en of de door hem geclaimde methode, die vooral berust op naïviteit en slechte beveiliging van gebruikers, wel aan de banken verweten kan worden. De beide betrokken banken, alsmede de andere grote banken in België, reageren dan ook met de mededeling dat ze hun systeem veilig achten en dat er, bij Keytrade en KBC, ‘in het verleden nog nooit dergelijke problemen zijn geweest’.

Verder verklaart de man rust te willen. ‘Na jaren sjoemelen wil ik rust. Ik ben dat opgejaagde leven beu. Ik zal hen wel duidelijk maken dat ik niet alleen gehandeld heb, want computerkrakers en internetfraudeurs werken graag in teams.’ Hoe hij rust denkt te krijgen door op deze wijze de publiciteit te zoeken is niet duidelijk. Wel heeft hij zich vanochtend aangegeven bij de politie in Gent. Ook in teamwerk blinkt de man niet uit: hij wordt uitsluitend vastgehouden vanwege twee klachten wegens oplichting, tegen hem ingediend door voormalige vennoten in verschillende bedrijfjes. Bij het ene bedrijf zou hij vertrokken zijn met ‘al het geld’, bij het andere bedrijf zou hij een vennoot opgelicht hebben voor 50.000 euro. Justitie onderzoekt verder de bekentenissen en ingediende klachten in verband met computercriminaliteit, maar of daar veel uitkomt valt nog te bezien: ‘Zelf zegt hij dat zijn verklaringen met een korrel zout genomen moeten worden’, aldus openbaar aanklager Jean Soenen.

Bron: Tweakers