“Beveiliging Windows 7 niet optimaal”

  • Bron (c) 2009, VirusAlert

Microsoft krijgt veel positieve kritiek op de beveiliging van Windows 7, maar er is nog ruimte voor verbetering, zegt Chester Wisniewski van het Britse Sophos. Wisniewski zegt onder de indruk te zijn van de manier waarop de softwaregigant het Windows platform weer een stuk veiliger heeft gemaakt. Zo vindt hij het Windows Biometric Framework een grote stap voorwaarts en ook Bitlocker To Go moet voor beter beveiligde USB-sticks zorgen.

Toch zijn er twee punten van kritiek. Op het gebied van waarschuwingen is Windows 7 zelfs een stap terug ten opzichte van Vista. Het Vista Security Center laat duidelijk zien als er geen virusscanner is geïnstalleerd en het systeem risico loopt. Er verschijnt zowel een popup als een rood schild onderin in de taakbalk. Bij Windows 7 zijn de popup en het schild verdwenen. Alleen een onduidelijk icoontje in taakbalk blijft over. “Ik vind dit een stap terug in het beschermen van gebruikers die hun onbeschermde computer op het netwerk aansluiten.” Wisniewski snapt niet waarom Microsoft voor deze oplossing heeft gekozen.

Laatste losse eindjes
Het tweede punt is het al eerder genoemde feit dat de extensies van bestanden niet standaard worden getoond. De meeste gebruikers zouden inmiddels weten wat een extensie is. Door de extensies toch te verbergen, helpt Microsoft virusschrijvers en is daardoor bijna medeplichtig aan een misdrijf, stelt Wisniewski. Hij roept Microsoft op om actie te ondernemen. “Jullie hebben de kans om de meest veilige Windows tot nu toe te maken. Knoop de laatste los eindjes aan elkaar zodat we allemaal een veiligere toekomst tegemoet kunnen zien.”