Bijna zestig procent van illegale cracks en key generators verkregen via P-2-Pnetwerken bevat malware

  • Bron (c) 2006, VirusAlert

Het downloaden van illegale software is niet zonder risico, zo blijkt uit onderzoek van IDC. Het onderzoek wilde in kaart brengen in welke mate gebruikers risico lopen of blootgesteld worden aan beveiligingsrisico’s. Ruim 11 procent van de op Internet gedownloade ‘key generators’ en ‘cracks’ bevatte kwaadaardige of ongewenste software. Is de illegale software afkomstig van P2P-netwerken, dan blijkt 59 procent van de illegale software geïnfecteerd te zijn. Althans dat is de conclusie van het door Microsoft gesponsorde onderzoek.

Volgens de onderzoekers is het erg eenvoudig om illegale software, key generators en crack tools voor Windows en Office te vinden. Het voordeel om illegale software te gebruiken kan door een enkel incident ongedaan gemaakt worden. De kosten om malware van een werkstation te verwijderen, kan volgens Microsoft soms meer dan duizend dollar kosten. Het verliezen van gecompromitteerde bedrijfsgegevens kost zelfs tienduizenden dollars per incident.

Het volledige onderzoeksrapport met de titel “The risks of obtaining and using pirated software” is via deze onderstaande Microsoft link te downloaden.