Computerhulp voor ouderen

Al jaren is de computer een essentieel onderdeel van het regelen van bankzaken, aangiftes doen bij de belastingdienst, maken van afspraken bij de gemeente en natuurlijk nog honderden andere belangrijke dingen.

Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om al je zaakjes te regelen zonder gebruik te maken van een computer en internet. Veel ouderen vallen hierdoor in een gat, omdat de technologie ervoor zorgt dat niets geregeld kan worden zonder het hebben van een e-mailadres en online aanwezigheid.

Veel mensen verbazen zich hierover, want waarom zijn de ouderen niet meegegaan met hun tijd vragen ze zich af. Als je kritisch kijkt naar de afgelopen 25 jaar – de tijd waarin internet bestaat – dan zie dat de wereld snel is ontwikkeld en dat dit te danken is aan het internet. Je kan geen kantoor binnenlopen zonder dat het volstaat met computers. Bijna ieder huishouden bezit wel een computer. Als je geen computer hebt dan zijn er bibliotheken of internetcafés waar je terecht kan.

Het is natuurlijk zo dat het internet snel verandert. Als je een paar maanden niet op het internet zit dan zijn er zo weer 10 nieuwe social media kanalen bijgekomen en veranderingen doorgebracht in de social media kanalen die je al wel kende. Daarnaast kan het ook zo maar zijn dat Microsoft of je browser veranderingen heeft doorgevoerd waardoor een oudere het weer moet leren gebruiken.

Mocht je een oudere kennen die (nog) niet handig is met de computer of het internet dan is er natuurlijk meer dan genoeg hulp te vinden! Het meest belangrijke voordat een oudere op het internet op onderzoek gaat is het inlichten over cyber crime en hoe phishing e-mails te herkennen zijn. Met name ouderen worden vaak slachtoffer van deze praktijken omdat ze niet weten dat spam een veel voorkomend onderdeel van het dagelijkse internet is.

Na het voorlichten over spam en alle uitingen daarvan is het het handigste om te beginnen met een Microsoft training. Hierin worden alle onderdelen zoals Excel en Word uitgelegd. Ook kan eventueel Outlook en Acces hieraan worden toegevoegd. Door het volgen van een cursus Word of Excel kunnen ouderen hun boekhouding bijhouden en brieven schrijven en printen. De basics en de voordelen van een computer zijn dan duidelijk voor de persoon in kwestie.

Daarna kunnen langzaamaan het gebruiken van internet en belangrijke social media kanalen worden uitgelegd. De meest belangrijke hierbij is Facebook aangezien hier meerdere generaties van lid zijn. Een oma of opa kan zo met kinderen en kleinkinderen communiceren.

Het blijkt ook dat ouderen graag online games doen zoals poker of puzzels maken. Zoek hiervoor sites uit die zo weinig mogelijk spam hebben en installeer indien nodig een ad-blocker zodat ouderen daar geen last van hebben.

Mochten ouderen na het volgen van een cursus Excel graag hun eigen gang willen gaan dan kan dat natuurlijk. Voor verdere vragen zijn er meerdere instanties met zogenaamde ‘web uren’ waarbij mensen hulp kunnen krijgen. Het is lastig voor ouderen om te beginnen met het gebruiken van een computer of internet maar zeker niet onmogelijk!