Er wordt gezegd dat Mac computers immuun zijn voor virussen en andere vervelende zaken uit de Windows wereld. Toch, zeggen mijn Windows vrienden dat ik een antivirusprogramma ook op mijn Mac zou moeten installeren. Hebben ze gelijk, of kan ik zonder?
Mac computers zijn niet immuun voor virussen, Trojaanse paarden, backdoors, adware, spyware en andere kwaadaardige applicaties. Het feit is dat er nooit succesvolle virussen voor de Mac zomaar in het wild zijn verschenen, maar alleen binnen organisaties die onderzoek doen naar veiligheid.
Dat wil niet zeggen dat er nooit een virus zal worden gecreëerd die een Mac klein kan krijgen. Alleen, vanwege de natuur van Mac OS X en zijn veiligheidsmodel, wordt het een stuk moeilijker dan met Windows.
Veel Mac-gebruikers geloven dat ze veilig zijn van aanvallen omdat er, vandaag de dag, geen bekende virussen zijn gericht op de Mac omgeving.
Maar de Mac OS, de meegeleverde applicaties en de applicaties van derden hebben en zullen in de werkelijkheid beveiligingsproblemen blijven houden die een aanval mogelijk maken. Toch is het onwaarschijnlijk dat deze aanval van een echt virus zal komen. Maar, als je gegevens worden gewist en iemand toegang krijgt tot je persoonlijke gegevens of het gebruik blokkeert van je Mac of webpagina’s die je bezoekt manipuleert om advertentie-inkomsten te genereren, het zal je natuurlijk weinig schelen of het door een virus komt, of de aanval vanaf een website plaatsvindt, of het een Trojaans paard is die je zelf hebt helpen installeren. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit hoe dit gebeurt, je Mac blijft besmet met vervelende malware of adware.
Dit brengt ons terug naar het begin, over het gebruik van antivirusprogramma’s op de Mac. Het juiste antwoord is “misschien”. In de werkelijkheid hangt het eigenlijk af van hoe en waar je je Mac computer gebruikt, maar laten we beginnen met waarom je een antivirusprogramma zou moeten gebruiken.
Antivirusprogramma’s bieden niet alleen bescherming tegen bekende virussen, maar ook tegen phishing, adware en spyware en ze hebben tools die kunnen voorkomen dat je Mac rotzooi oppikt als je op het web surft, of email bijlages opent en applicaties of extensies downloadt en andere items die malware kunnen bevatten.
Lijkt het je nu en goed idee om een veiligheidsapplicatie voor de Mac te gebruiken? Helaas presteren veel veiligheidsapplicaties voor de Mac, historisch gezien, vrij slecht. Ze zijn vaak niet veel meer dan Windows veiligheidsapplicaties die slecht naar de Mac omgeving geport zijn, met een uitgebreide lijst van op Windows gericht malware waarvan ze je kunnen beschermen, maar met bitter weinig of geen Mac malware in hun database. Daarom is het belangrijk om je
De beste mac virusscanner te installeren.
Verder is een prestatievermindering van je computer(s) ook mogelijk, vooral met veiligheidsapplicaties die op de achtergrond draaien en de snelheid van je Mac kunnen beïnvloeden.
Toch blijven er een paar goede redenen over om veiligheidsapplicaties met een Windows achtergrond te gebruiken. Het kan, bijvoorbeeld, je Windows gebruikende collega’s helpen beschermen, op kantoor maar ook thuis, daar waar gemengde computerplatformen in gebruik zijn. Dit is vooral van belang als je bestanden en email met anderen deelt over een netwerk.
Het is onwaarschijnlijk dat een virus je Mac met succes zal aanvallen. Toch is de kans dat je onbewust een email of een Excel spread met een virus naar je Windows gebruikende collega’s stuurt groot en misschien op een moment dat ze geen
antivirussoftware op hun computers hebben staan. Je kan beter voorbereid zijn op een mogelijke aanval dan het gevaar verwijderen nadat het gebeurd is (het is ook verstandig om je van je collega’s niet te vervreemden).