Is jouw smart-tv wel goed beveiligd?

Smart TV

Je laptop, tablet en smartphone heb je waarschijnlijk heel goed beschermd tegen virussen en spyware. Je verandert regelmatig je wachtwoorden. Misschien heb je ook de camera op je laptop afgeplakt. Maar hoe zit het eigenlijk met je smart-tv? Heb je die wel beveiligd?

Handige apps
Steeds meer mensen kiezen voor een smart-tv. Zo’n tv is natuurlijk ideaal als je graag tv wilt kijken via internet, naar bijvoorbeeld Netflix, YouTube en RTL XL of zelfs Facebook. In de fabriek zijn er al allerlei leuke en handige apps op geïnstalleerd. Ook foto’s en eigen filmpjes kijken was nog nooit zo eenvoudig: je zet ze op een USB-stick en plugt die gewoon in de tv. Al die dingen zijn mogelijk met een smart-tv, omdat deze is verbonden met internet. Hartstikke handig natuurlijk, maar precies daar schuilt ook het gevaar.

Oeps, gehackt!
Veel mensen beseffen niet hoe kwetsbaar een smart-tv eigenlijk is. Dit komt niet alleen doordat de tv is verbonden met internet, maar ook door de microfoon, camera en USB-poorten. Hierdoor hebben hackers het steeds vaker gemunt op smart-tv’s. Denk je dat het bij jouw tv wel meevalt? Het blijkt dat vrijwel alle smart-tv’s vrij eenvoudig gehackt kunnen worden. Als je televisie gehackt is, kan de schermvergrendeling geactiveerd worden. Om je tv weer te kunnen gebruiken, moet je geld betalen. Ook kan een hacker willekeurige YouTube-filmpjes afspelen of je tv harder of zachter zetten. Een ander gevaar is dat criminelen via je smart-tv bij de rest van de apparaten kunnen komen, dus bij je laptop en smartphone. Dan kunnen ze dus je bankgegevens en andere gevoelige data verzamelen. Bespioneren is zelfs mogelijk.

Bescherm je smart-tv
Er kunnen ook virussen en malware op je smart-tv terechtkomen. Gelukkig kun je zelf dingen doen om je smart-tv beter te beveiligen en zo de risico’s te beperken. Voor je smart-tv is er een applicatie die je gratis kunt downloaden in de Google Play store. Doe het vandaag nog, installeer hem meteen en je smart-tv is beschermd tegen allerlei nare dingen. Deze app heet ESET Smart TV Security en beschermt je televisie tegen onder andere malware. Dankzij anti-ransomware is de kans dat hackers je scherm vergrendelen een stuk kleiner. Ook worden met deze app andere apparaten en USB-sticks die verbonden zijn met je smart-tv gescand op virussen en malware.

Alles-in-1-pakket
Dus waar wacht je nog op? Beveilig je televisie. Verder is het slim om smartphones, tablets en computers die zijn aangesloten op hetzelfde netwerk, extra goed te beveiligen. Dat kan met speciale beveiligingsapps en virusscanners. Ook deze kun je eenvoudig en gratis downloaden. Daarnaast bieden veel providers van televisie en internet virusscanners aan, soms gratis en soms tegen een gering bedrag. Ben je op zoek naar een aanbieder voor een alles in 1 pakket voor internet en televisie? Check dan meteen hoe de beveiliging van je verbindingen en apparaten geregeld is. Dan zit je voortaan een stuk relaxter op de bank.