Verschillende oorzaken van traag internet

Oorzaak traag internet

Iedereen heeft thuis weleens last van traag internet. Vaak zijn dat de huishoudens die vrij afgelegen liggen en daardoor nog geen snelle internetkabel naar hun huis hebben. Maar zelfs huishoudens met snel internet, kunnen last hebben van een trage verbinding. Dit kan aan de internetprovider liggen, maar het kan ook met je eigen computer te maken hebben. Een aantal oorzaken van traag internet worden in dit artikel behandeld.

Spyware

Spyware is de software die alle handelingen die je doet op je computer vastlegt en doorstuurt naar externe partijen. Je wordt dus eigenlijk bespioneerd op je eigen computer. Vaak zit er spyware op illegaal gedownloade programma’s. Deze spyware moet al de verzamelde data versturen naar een externe partijen en hiervoor is internet nodig. Als de spyware al een groot deel van je internetverbinding bezet houdt, is je internet trager dan normaal. Je kunt spyware verwijderen met verschillende antivirusprogramma’s die ook scannen op spyware. Het verwijderen van spyware zou dus voor een snellere internetverbinding moeten zorgen.

Virussen

Een computervirus probeert zich, net als een echt virus, zoveel mogelijk te verspreiden. Het virus kan zich bijvoorbeeld verspreiden door ongewenst veel e-mails te versturen naar andere e-mailadressen uit je adresboek. Door het versturen van deze e-mails, gebruikt het virus een groot deel van het vermogen van je internetverbinding. Het internet wordt op deze manier langzamer en het duurt langer voordat een website reageert. Om te voorkomen dat je een virus op je computer krijgt, is het belangrijk dat je nooit zomaar onbekende e-mails opent. Ook het installeren van een antivirusprogramma vermindert de kans op een virus aanzienlijk.

Werkgeheugen

Als je op de computer een website opent, wordt de inhoud daarvan tijdelijk opgeslagen in het werkgeheugen. Dit werkgeheugen is meestal maar van beperkte grootte. Als je meerdere programma’s open hebt staan wanneer je gaat internetten, kan het zo zijn dat je werkgeheugen vol komt te zitten. Hierdoor kunnen de websites niet meer laden. Je kunt op een pc altijd het programma taakbeheer gebruiken om te kijken hoeveel procent van het werkgeheugen vol zit. Vervolgens kun je alle programma’s die je eigenlijk niet gebruikt gewoon beëindigen.

Pieken

Soms lijkt de internetverbinding traag doordat een website niet goed laadt. Dit kan ook aan laadtijd van de website zelf liggen.  Daarnaast kan het als een bepaalde website in de publiciteit staat, zomaar zo zijn dat er veel meer mensen tegelijkertijd deze site willen bezoeken. Als dat de server van deze website dat niet aankan, laadt de website extra traag. Lokaal kan de internetverbinding ook trager worden, als er veel mensen bij jou uit de buurt tegelijk op internet gaan. De internetkabel die dan naar je wijk toeloopt heeft dan zijn maximale snelheid bereikt. Iedereen in de buurt heeft dan last van een trage internetverbinding.

De internetprovider

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je provider je een lage internetsnelheid aanbiedt. Je kunt dit vaak alleen veranderen door over te stappen naar een andere internetprovider. Je kunt online met handige tools internet vergelijken op basis van jouw voorkeuren. Op deze manier krijg je vaak sneller internet tegen een lagere prijs.