Waar is een VPN allemaal goed voor?

Je hoort de term VPN steeds vaker vallen, maar wat is zo’n Virtual Private Network precies? Simpel gezegd, is het een externe server voor je internetverkeer. Door daar gebruik van te maken worden jouw sporen op het internet versleuteld. Je activiteiten zijn verborgen, net als je identiteit en je locatie. Privacy is fijn; niet iedereen hoeft te weten wat jij doet op het internet. Maar er zijn nog meer redenen waarom een VPN bijzonder handig kan zijn.

Anoniem downloaden

Het gratis downloaden van torrents met content waar copyright op zit, zoals films, tv-series en muziek, mag eigenlijk niet meer. Maar je wilt toch je favoriete Amerikaanse serie zo snel mogelijk nadat deze daar uitgezonden is kunnen zien in Nederland. En voor in het vliegtuig en op vakantie is het leuk om wat vermaak op je smartphone, tablet of laptop te hebben. Door je IP-adres is echter te achterhalen waar je bent, dus de kans dat je een keer tegen de lamp loopt is aanwezig. Met een VPN kan dit niet meer.

Overal tv en Netflix kijken

Misschien doe je wel helemaal niet aan illegaal downloaden. Wellicht betaal je maandelijks om thuis Fox Sports te kunnen zien, of je hebt een abonnement op Netflix. Misschien ben je actief gebruiker van apps waarmee je gemiste programma’s kunt terugkijken. Daar wil je op vakantie misschien ook wel gebruik van kunnen maken. Maar bij aankomst op bestemming, vermeldt de app dat de content niet bekeken mag worden in de regio waarin je bent. Dan zou het fijn zijn als de app

‘denkt’ dat je in Nederland bent. Dat kan een VPN voor je doen, waardoor je wel naar je live voetbalwedstrijd kunt kijken. Ook gemiste uitzendingen en Netflix-content kun je dan gewoon bekijken.

Veilig op openbare wifi

Openbare wifi is fijn als je bijvoorbeeld video’s wilt streamen of uploaden. Vooral buiten de EU is het welkom, omdat je dan vaak niet voor een redelijk bedrag gebruik kunt maken van je mobiele dataverbinding. Gelukkig komen die openbare netwerken er meer en meer. Al is dat niet zonder nadelen. De veiligheid op zo’n open netwerk is verre van gegarandeerd. Elke andere gebruiker van het netwerk zou jouw internetverkeer kunnen onderscheppen en er zijn gang mee gaan. Log je in op je app voor mobiel bankieren, dan geef je informatie prijs die een ander kan gebruiken om je bankrekening te plunderen. Je kunt gehackt worden en je persoonlijke gegevens staan op de tocht. Helaas is dit niet slechts meer een theorie, maar gebeurt het echt. Met behulp van een VPN wordt je internetverkeer versleuteld, waardoor het niet meer uitgelezen en misbruikt kan worden.

Niet gratis

Er bestaan verschillende VPN-services, zoals ExpressVPN, NordVPN, CyberGhost VPN en Private Internet Access. Geen van deze varianten is (écht) gratis, helaas. Het kost je een paar euro per maand, maar voor dat geld kun je het maximale uit je internet halen zonder het risico te lopen gehackt te worden of betrapt te worden op illegaal downloaden. Meer informatie over VPN’s vind je op VPNgids.nl.