Wat je moet weten over een scooter die elektrisch rijdt

Sinds enkele jaren zijn elektrische scooters flink in populariteit toegenomen. Kijk maar eens in de Fast & Furious scooterwinkel waar ze naast luxe (en behoorlijk) dure e-scooters ook heel betaalbare modellen verkopen die niet duurder zijn dan brommers die op benzine rijden. Toch zijn er nog veel mensen die niet goed weten wat de voordelen en nadelen zijn, en hoe deze scooters verschillen van de standaard bromfietsen. Daarom hebben we op deze pagina een aantal interessante feiten over een scooter die elektrisch rijdt op een rijtje gezet.

1. De e-scooter is ouder dan benzine scooters

Het eerste patent voor een elektrische tweewieler dateert uit 1895. Ogden Bollen Jr. uit Ohio in de Verenigde Staten kwam met het idee om een step te voorzien van een elektromotor. De eerste auto was trouwens ook elektrisch en werd aangedreven op batterijen. De verbrandingsmotor kwam pas later.

2. Scooter elektrisch of een step?

In de Engelse taal wordt de term scooter gebruikt voor steps, in Nederland is het een verzamelnaam voor motorfietsen, bromfietsen en snorfietsen. Een beetje vreemd eigenlijk, want “step” is namelijk een Engels woord datstapbetekent.

3. Steeds minder 2-takt en 4-takt in het centrum

De aanval op benzinemotoren wordt steeds heviger. In meerdere steden wordt de 2-takt verbannen, ook moderne 4-takt motoren wordt flink ontmoedigd. Met een scooter die elektrisch wordt aangedreven heb je niet dezelfde uitlaatgassen, daarnaast maken ze minder geluid wat in stiltegebieden voordeel biedt.

4. Minder onderdelen, minder onderhoud

Tenzij je een hobbyist bent die niets liever doet dan sleutelen aan brommers, is het niet zo prettig dat er zoveel onderdelen in een benzinemotor aanwezig zijn die stuk kunnen gaan, gesmeerd moeten worden etc. Elektromotoren hebben veel minder onderdelen en zijn dus minder gevoelig voor slijtage. De accu is een onderdeel dat wel gevoelig kan zijn voor uitval, zorg dat je de accu in goede conditie houdt.

5. Je kunt verder rijden dan je denkt

Op een benzinescooter kun je honderden kilometers rijden, e-scooters staan erom bekend dat de actieradius aanzienlijk minder is. Dat klopt, hoewel er ook modellen zijn met een dubbele accu waarmee je grote afstanden kunt afleggen. In praktijk blijkt dat de accu’s ruim voldoende capaciteit bieden voor standaard ritten, omdat je thuis de accu kunt opladen leg je gewoon iedere avond de scooter aan het stopcontact.

6. Snel laden is ook een optie

Bij elektrische auto’s zijn er modellen met een snellaad functie. Dan kun je in korte tijd een groot deel van de accucapaciteit opladen. De Vespa Elettrica heeft ook een dergelijke functie waarmee je in één uur tijd de accu tot 80% kunt opladen. Zo kun je snel weer op pad en kilometers maken. Een accu met Li-ion technologie hoef je niet eerst leeg te trekken en mag je gewoon bijladen.

7. De prijzen zijn voordeliger dan ooit

Een auto met accu is doorgaans een stuk duurder dan een auto met benzinemotor. Bij een scooter die elektrisch rijdt valt dit verschil reuze mee. Je kunt voor pakweg 1600 euro al een e-scooter rijden, kijk zelf maar in de Fast & Furious scooterwinkel. De Vespa Elettrica is inderdaad veel duurder, maar dat geldt ook voor de standaard Vespa Sprint of de Primavera. Het prijsverschil is niet zo groot als veel mensen denken.

8. Vergeet niet de kleine voordelen

De meest interessante voordelen van elektrisch rijden ontdek je in de praktijk. Als je vroeg van huis moet of laat thuis komt maak je niemand in huis of bij de buren wakker dankzij de fluisterstille motor. Je hebt geen schuur die stinkt naar benzinedampen, je hoeft ook niet meer om te rijden naar het tankstation. Dat zijn allemaal voordeeltjes die samen voor het verschil zorgen.

Er zijn dus volop redenen om voor een elektrische snorfiets of bromfiets te kiezen, bekijk zelf het complete assortiment online.